latinica  ћирилица
23/10/2020 |  18:22 ⇒ 18:23 | Autor: SRNA

Tedros: Svijet došao do ključnog trenutka u pandemiji

Svijet je došao do ključnog trenutka kada se radi o pandemiji kovid 19, izjavio generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.
Tedros Adanom Gebrejesus - Foto: REUTERS
Tedros Adanom GebrejesusFoto: REUTERS

On je na konferenciji za novinare u Ženevi rekao da se pojedine zemlje kreću opasnim putem i da su izložene riziku od kolapsa zdravstvenih sistema.

- Došli smo do ključnog trenutka u pandemiji kovid 19, naročito u sjevernoj hemisferi. Sljedećih nekoliko mjeseci će biti veoma teško, a pojedine zemlje su na opasnom putu - upozorio je Tedros.

Tedros je pozvao svjetske lidere da smjesta reaguju kako bi spriječili dodatne nepotrebne žrtve, kolaps ključnih zdravstvenih službi i zatvaranje škola, uz napomenu da se "ne radi o vježbi".

Prema riječima generalnog direktora SZO, preveliki broj zemalja suočen je sa eksponencijalnim porastom broja zaraženih virusom korona, što već u oktobru dovodi do popunjavanja ili prelaženja kapaciteta bolnica i odjeljenja za intenzivnu njegu.

Tedros je naglasio da zemlje treba da reaguju kako bi brzo ograničile širenje virusa i da će poboljšano testiranje, praćenje kontakata zaraženih i izolovanje onih koji su ugroženi zbog virusa omogućiti državama da izbjegnu obavezno sprovođenje vanrednih mjera.