latinica  ћирилица
23/10/2020 |  18:32 ⇒ 19:12 | Autor: Agencije

Glasalo više od 50 miliona Amerikanaca

Više od 50 miliona Amerikanaca glasalo je na predsjedničkim izborima, tempom koji bi mogao rezultirati najvećim odazivom u više od stotinu godina, podaci su koje je danas objavio U.S. Elekšn Projekt.

Iznenađujuća cifra je znak velikog interesovanja za trku između republikanskog predsjednika Donalda Trampa i demokratskog izazivača DŽozefa Bajdena, kao i želje Amerikanaca da se smanji rizik izloženosti kovidu 19, od čijih je posljedica u SAD preminulo više od 221.000 ljudi.

Brojne američke savezne države su proširile rano glasanje, lično i putem pošte, uoči dana izbora 3. novembra, jer se to smatra sigurnijim načinom glasanja u jeku pandemije.

Visoka stopa ranog glasanja navela je Majkla Mekdonalda, koji vodi U.S. Elekšn Projekt, da predvidi rekordan odaziv od oko 150 miliona birača, što predstavlja 65 odsto birača s pravom glasa i najvišu stopu od 1908. godine.

U Teksasu je stopa izlaznosti već prešla 70 odsto ukupnog odaziva 2016. godine. Pandemija je preokrenula tradiciju kampanje i njene posljedice se uveliko osjećaju.

Amerikanci bi tako mogli danima, pa čak i sedmicama, čekati da saznaju ko je pobijedio, dok izborne komisije prebroje desetke miliona glasova poslatih poštom.

Tramp će u petak održati skupove u ključnoj državi Floridi, za koju su izborne ankete najavile tijesnu trku. Već je glasalo više od četiri miliona ljudi, što je približno pola od ukupnog broja prije četiri godine.

Bajden će održati govor u matičnoj državi Delaveru o svojim planovima za oporavak zemlje od pandemije.