latinica  ћирилица
23/10/2020 |  19:20 ⇒ 24/10/2020 | 07:54 | Autor: Nezavisne

Banjaluka od sutra domaćin Međunarodnog festivala animiranog filma

Međunarodni festival animiranog filma Banjaluka 2020 biče otvoren sutra, 24. oktobra, u 20 časova. Direkcija festivala je, poštujući preporučene mjere zaštite zbog epidemiološke situacije izazavne virusom korona, odlučila da ovogodišnje, 13. izdanje festivala održi onlajn.
Međunarodni festival animiranog filma - Foto: RTRS
Međunarodni festival animiranog filmaFoto: RTRS

Programi će biti prikazivani besplatno, putem internet platforme, za publiku na prostoru BiH, a festivalski program biće redukovan samo na prikazivanje filmova pristiglih na konkurs festivala, bez pratećih programa.

Iz bogate selekcije filmova koji su pristigli na konkurs, od ukupno njih 567 iz 39 država svijeta, selekciona komisija odabrala je 48 filmova u takmičarski program, 12 u dječji takmičarski i 27 u program panorama.

U programima koji su presjek savremene svjetske animcije tradicionalno najviše animiranih filmova je iz Francuske, Poljske, Rusije, Španije i Njemačke.

Iz BiH u takmičarskom programu festivala selektovana su dva animirana filma, i to Igora Đurića i Nemanje Vučenovića, studenata Smjera animirani film Akademije umjetnosti iz Banjaluke, čiji su ovo diplomski filmovi.