latinica  ћирилица
23/10/2020 |  19:59 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Ribnik: Pušten u rad sistem video-nadzora vrijedan 39.000 KM (VIDEO)

U opštini Ribnik pušten je u rad sistem video-nadzora, za koji je opštinska uprava izdvojila 39.000 KM.
Lukač u Ribniku - Foto: RTRS
Lukač u RibnikuFoto: RTRS

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je da je ovo zajednički projekat resornog ministarstva i Ribnika. Lukač je posjetio i opštinu Mrkonjić Grad, gdje je takođe planirano postavljanje video-nadzora.

Na teritoriji opštine Ribnik postavljena je 21 kamera kojima će se nadzirati javne površine, a sve u cilju veće bezbjednosti građana i saobraćaja.

Mještani Ribnika podržavaju postavljanje video-nadzora, jer smatraju da će to doprinijeti većoj bezbjednosti.

Opštinska uprava obezbijedila je sredstva, a MUP tehničku podršku i instaliranje opreme.

Načelnik Ribnika Nebojša Karać ističe da je ovakva oprema bila neophodna, jer se Ribnik dobrim dijelom graniči sa Federacijom BiH.

- Kroz našu opštinu sada prolazi jedna migrantska ruta, što dovoljno govori od kakvog je značaja sistem video-nadzora za Ribnik i za bezbjednost svih naših građana - rekao je Karać.

Video-nadzor pokriva javne površine i neće biti ugrožena privatnost građana, poručio je Lukač.

- Sve ono što se dešava na javnim površinama po pitanju saobraćaja, te prevencije izvršenja krivičnih djela, prekršaja, kao i sama istraga krivičnih djela ili eventualno prekršaja koji su urađeni na teritoriji opštine Ribnik, sada će biti procesuirani na mnogo lakši i jednostavniji način - naglasio je ministar Lukač.

Ovaj projekat biće realizovan i u opštini Mrkonjić Grad.

Načelnica ove opštine Divna Aničić rekla je da je riječ o 46 kamera, kao i da će ih biti potrebno još, jer je Mrkonjić Grad na tromeđi puteva, na entitetskoj liniji sa FBiH.

Ministar unutrašnjih poslova naveo je da će na taj način u većini opština i gradova Republike Srpske u saradnji sa MUP-om biti realizovan video-nadzor u cilju kontrole i preventive krivičnih djela i saobraćaja, ali i istraga koje pomažu MUP-u.

Prvi čovjek MUP-a Srpske posjetio je Policijsku upravu u Mrkonjić Gradu i Policijsku stanicu u Ribniku.