latinica  ћирилица
23/10/2020 |  20:02 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Pašalić: Nastavak podrške poljoprivrednom sektoru (VIDEO)

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske nastavlja sa podrškom proizvođačima.
Boris Pašalić - Foto: RTRS
Boris PašalićFoto: RTRS

Јedan od segmenata biće i pomoć za obezbjeđivanje opreme za skladištenje poljoprivrednih proizvoda ili komponenti za stočnu hranu, najavio je u Istočnoj Ilidži ministar poljoprivrede Boris Pašalić tokom posjete preduzeću Poljoprom.

Već tri decenije Poljoprom proizvodi stočnu hranu, a među izazovima sa kojima se suočava ovo preduzeće sa 20 zaposlenih jeste i povećanje skladišnih kapaciteta.

Mile Sikima, direktor preduzeća Poljoprom, rekao je da im je potreban još koji silos za 200 do 300 tona za skladištenje žitarica, koje su trenutno u rasutom stanju i neophodno im je adekvatno lagerovanje.

Podrška Poljopromu najavljena je iz resornog Ministarstva u kojem ističu da je najbolje uložen novac u proizvodnju podrška kapitalnim investicijama – nabavku mehanizacije i opreme, te izgradnju objekata. Ove godine u te svrhe uloženo je skoro 13 miliona maraka za oko 1.500 proizvođača.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, rekao je da će podrška poljoprivrednom sektoru biti nastavljena i sljedeće godine, kao i da se time podrazumijeva i instalacija novih silosa, odnosno opreme za skladištenje poljoprivrednih proizvoda ili komponenti za stočnu hranu.

- Iduće godine tu podršku planiramo na način da ćemo fiksno refundirati sredstva u visini od 30 odsto ukupne investicije - kaže ministar.

Tokom posjete, razgovarano je i o negativnim efektima koje je na poslovanje ostavila epidemija virusa korona.

Nebojša Šešlija, šef Kluba odbornika SNSD-a u SO Istočna Ilidža, podsjetio je na situaciju da je došlo do pada proizvodnje konzumnih jaja sa 15.000 komada dnevno na 6.000, kao i da zabrinjava činjenica da opština nije imala inicijativu da sufinansira ili pomogne u rješavanju tog problema.

Šešlija je najavio da će na narednoj sjednici zatražiti da opština jače stane u zaštitu domaćih proizvođača i izađe sa jasnim programima podrške ovoj proizvodnji.