latinica  ћирилица
23/10/2020 |  20:24 ⇒ 24/10/2020 | 07:52 | Autor: TANЈUG

Mozaik u Hramu Svetog Save sada vidljiv u punoj ljepoti (FOTO)

Mozaik u Hramu Svetog Save, površine oko 15.000 kvadratnih metara je završen, a od sutra počinje uređenje poda, čime će biti kompletirani radovi na najvećem pravoslavnom hramu na Balkanu, kaže vladika Stefan, starješina Hrama u kome su juče skinute skele i završeni posljednji detalji na velelepnom mozaiku.
Hram Svetog Save - Foto: Screenshot/YouTube
Hram Svetog SaveFoto: Screenshot/YouTube

Vladika Stefan je za Tanjug rekao da je za manje od četiri godine završen kompletan mozaik, što je, kako kaže, jedinstveno u pravoslavlju i uporedio ga sa Aja Sofijom, čiji je mozaik rađen skoro šest vijekova.

- Ruska akademija nauka na čelu sa njihovim glavnim umjetnikom Muhinom završili su za nepune četiri godine kompletan mozaik i to je nešto što je bilo glavno iskušenje - rekao je vladika Stefan.

Mozaik u Hramu Svetog Save u Beogradu (foto: Tanjug)

Ističe da se u Hramu trenutno završava ikonostas, na čijem će vrhu biti uskoro postavljena ikona Svete Trojice, te da se od sutra počinje sa uređenjem poda, koji nije rađen zbog skela koje su bile postavljene tokom radova na mozaiku.

- To je još u planu da se završi i u ovoj godini ćemo kompletirati sve radove u Hramu Svetog Save - ističe vladika.

Mozaik je težak više od 320 tona i sadrži više od 50 miliona komadića, kaže vladika.

Na njemu je, kaže vladika, radilo 300 umjetnika mozaičara, a uključujući i one koji su ga lijepili, dovlačili ukupno 600.

Mozaik u Hramu Svetog Save u Beogradu (foto: Tanjug)

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov 29. oktobra će obići Hram. Vladika Stefan kaže da je on cijenjen u srpskom narodu i da će biti rado dočekan gost.

Rusi su izabrali najbolji tim mozaičara koji je uspio da posao uradi kvalitetno u svakom smislu, umjetničkom i građevinskom, navodi vladika.

- Kažu da je ovo nešto slično kao što je Aja Sofija, ali imamo nekakve informacije da je ovo značajniji rad od mozaika rađenog u Aja Sofiji. Umjetnik Muhin je sa originala preslikao lik Bogorodice i u samom oltaru imamo vjerniji prikazan lik Bogorodice nego onaj što je u Aja Sofiji - navodi vladika Stefan.

Vladika je izrazio uvjerenje da će posjetioci imati šta da vide u Hramu.