latinica  ћирилица
24/10/2020 |  11:02 ⇒ 20:17 | Autor: SRNA

Cvijanović: Narodna skupština - kamen temeljac osnivanja Srpske (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Narodna skupština Republike Srpske, nosilac ustavotvorne i zakonodavne vlasti i najviše predstavničko tijelo, najstarija institucija Srpske i predstavlja kamen temeljac osnivanja i razvoja Republike.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

- Osnovana na današnji dan davne 1991. godine kao Skupština srpskog naroda, bila je izraz volje Srba da ostanu na ovim prostorima. Јedan je od glavnih stubova Republike Srpske i tekovina demokratije, prava i slobode građana da neposredno odlučuju o najznačajnijim pitanjima za društvo u kome žive - izjavila je predsjednica Srpske Srni povodom 29 godina od osnivanja Narodne skupštine Republike Srpske.

Cvijanović je ocijenila da je republički parlament prošao težak put, neprocjenjivo doprinoseći formiranju i sveobuhvatnom razvoju Republike Srpske i aktivno učestvujući u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma u korist svih naroda BiH.

- Temelj njene ustavnosti, uspostavljen prije 29 godina, obavezuje nas da čuvamo i njegujemo vrijednosti na kojima Srpska počiva i razvijamo je kao moderno demokratsko društvo u kojem se poštuju prava i slobode i pojedinca i kolektiviteta - poručila je predsjednica Republike.

Ona je povodom ovog, za sve u Republici Srpskoj značajnog datuma, uputila iskrene čestitke predsjedniku Narodne skupštine i poslanicima, sa željom da i u vremenu pred nama nastave da donose važne i promišljene odluke u interesu svih građana.

Skupština srpskog naroda u BiH proglašena je na današnji dan 1991. godine, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u tadašnjoj Skupštini SR BiH.

Od njenog proglašenja, administrativno sjedište Skupštine bilo je u Sarajevu, da bi nakon izbijanja ratnog sukoba bilo izmješteno na Pale, a od 1998. godine sjedište Narodne skupštine Republike Srpske premješteno je u Banjaluku, gdje se i danas nalazi.