latinica  ћирилица
24/10/2020 |  12:52 ⇒ 12:56 | Autor: Agencije

U Sloveniji 1.963 novozaraženih, na snazi "lockdown"

U Sloveniji su u posljednja 24 časa potvrđena 1.963 nova slučaja zaraze korona virusom, 300 više nego dan ranije, a od kovida19 umrlo je 18 ljudi, potvrdilo je u Ministarstvo zdravlja.
Centar Ljubljane (foto: SOPA Images / LightRocket) -
Centar Ljubljane (foto: SOPA Images / LightRocket)

Riječ je o novom crnom rekordu po broju novooboljelih i broju smrtnih slučajeva do sada, prenose mediji.

Sa novopotvrđenim zarazama njihov je ukupni broj od početka epidemije porastao na 21.276, od kojih je trenutno aktivno 13.023 slučajeva.

U bolnicama se liječi 449 pacijenata, a među njima je 63 teže oboljelih na odjeljenjima intenzivne njege.

Ukupno su do sada umrla 234 pacijenta, a broj zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana iznosi 449, po čemu je Slovenija među najugroženijima u Europskoj uniji.

Slovenačko ministarstvo spoljnjih poslova potvrdilo je da je na testu pozitivan bio i ministar Anže Logar, zbog čega će idućih deset dana zajedno sa saradnicima koji su s njim bili u kontaktu ostati u izolaciji.

U Sloveniji je od danas na snazi "lockdown" po odluci koju je prije dva dana donijela vlada premijera Јaneza Јanše, a trajaće najmanje sedam dana, nakon čega će se restrikcije ponovo razmotriti i revidirati, u zavisnosti od situacije.

Od danas u ponoć su tako zatvorene trgovine, osim onih koji nude hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, velnes centara, bazena, kinematografa, kulturnih ustanova, fitnesa, autopraonica...

I dalje je na snazi zabrana napuštanja regije stalnog boravišta, nastava u školama i fakultetima odvija se na daljinu, obustavljena je i trećina saobraćaja, a od ponedjeljka neće raditi ni vrtići.

Prema tempu širenja zaraze iz zadnjih nekoliko dana, broj novozaraženih se udvostručuje svakih pet do šest dana.

U slučaju popunjenosti bolničkih kapaciteta oboljelima od kovida-19, Vlada razmišlja i o stavljanju viška lakše oboljelih u hotele, ali problem je u tome ko bi u tom slučaju za te oboljele brinuo jer već sada iz bolnica poručuju da nemaju potrebnog obučenog kadra i da su postojeće medicinske ekipe na kraju snaga.