latinica  ћирилица
24/10/2020 |  13:45 ⇒ 13:53 | Autor: TANЈUG

Dačić: Nije u mojoj prirodi da budem protokolarni predsjednik

Izbor na mjesto predsjednika Parlamenta je rezultat viđenja predsjednika Aleksandra Vučija neke moje uloge kao šefa druge partije po snazi, a ljudi moraju da shvate da funkcija ne čini čovjeka, nego čovjek čini tu funkciju, izjavio je danas novi predsjednik Skupštine Srbije i predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dacić.
Ivica Dačić (foto:Tanjug/AP) -
Ivica Dačić (foto:Tanjug/AP)

- Ako neko misli da ću biti protokolarni predsjednik Parlamenta, to jednostavno nije u mojoj prirodi - rekao je Dačić na TV Hepi i istakao da su oni koji govore da je mjesto predsjednika skupštine degradacija, ili politički diletanti, ili zlobnici.

Dodao je da nije željan izvršne vlasti u smislu poluga koje ona ima jer je zakonodavna vlast u samom vrhu u sistemu podjele vlasti pošto iza nje stoji narodna volja i ocijenio da je ovo je najviša funkcija na kojoj je do sada bio.

Dačić je ukazao i da je njegov izbor na mjesto predsjednika skupštine rezultat prije svega Vučićevog sagledavanja budućih međusobnih odnosa i potrebe da sve institucije vlasti izgrađuju svoj vrhunski autoritet i legitimitet.

Podsjetio da je prvi put ušao u parlament kao poslanik 1992. godine, a da se od 1990. nije desilo da neki predsjednik stranke bude predsjednik skupštine.

- Dosta dugo smo razgovarali kakva bi politička kombinacija mogla da se napravi, imajući u vidu skore izbore koji nas čekaju 2022. godine - rekao je Dačić i dodao da očekuje sve izbore osim lokalnih i pokrajinskih.

On je ocijenio da parlament ima i veliku odgovornost u uslovima kada postoje određene tenzije i dodao treba da bude mjesto gdje se odvija dijalog, mjesto sa kim će razgovarati i međunarodni faktori.

Dodao je i da predstavnicu Evropskog parlamenta govore da je za njih partner parlament Srbije.

Na pitanje o političkom životu bez opozicije u parlamentu odgovorio je da nije u njegovoj nadleženosti da nekog uvodi u parlament, i da o tome treba da razmišljaju političke stranke.

On je podsjetio da je kao najmlađi poslanik još 1992. učestvovao u okruglim stolovima sa opozicijom kada je na opozicioni zahtjev uveden cenzus od pet odsto, i dodao da da sada nije spušten cenzus na tri odsto, SPAS Aleksandra Šapića ne bi uspio da uđe u skupštinu.

- Ovde je i naš cilj da vidimo kakve to imaju primjedbe druge neke stranke vezano i za izborni proces i za zakone. Veoma je važno da se raspravlja i o svim otvorenim pitanjima u našem društvu koje nisu samo političkog karaktera, već su društvenog značaja. Parlament je to mjesto gdje bi trebalo da se čuju svi glasovi koji postoje u našem drustvu - rekao je Dačić.

Ocijenio je i da je dobro što je Muamer Zukorlić prihvatio mjesto potpredsjednika skupštine jer je on na neki način sada opozicija.

- Naša opozicija treba da se pita u kakvu su situaciju sebe doveli, jer će gledati skupštinsku raspravu na televiziji - rekao je Dačić.

Predsjednik skupštine najavio je da će danas biti usvojen zakon o ministarstvima, i da će uslijediti izbor Vlade Srbije.

On se saglasio da je jedan od značajnih ciljeva borba protiv organizovanog kiriminala, nasilja i mafije, za šta je potreban niz kadrovskih odluka kao i sagledavanje niza zakonskih i podzakonskih rješenja neophodnih za tu borbu.

Izborom na mjesto predsjednika Skupštine nije se, kaže, žrtvovao za druge jer je došao na višu funkciju.

- Јa sam prošao sve to u izvršnoj vlasti. Predsjednik skupštine je druga ličnost (u državi) po protokolu, to je tako zbog značaja institucije same skupštine - rekao je on.

Dodao je da predstoji razgovor oko toga šta je u ovom trennutku najbolje da obavljaju kadrovi SPS-a u Vladi Srbije.

Smatra da je njegov izbor strateška odluka i da će skupština djelovati zajedno i operativno sa predsjednikom Vučićem i Vladom Srbije kroz koordinaciju svih aktivnosti.

- U Srbiju dolazi ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov u dogovoru s predsjednikom Vučićem i on je zatražio da dođe u skupštinu. Značajno je da skupštima ima međunarodnu aktivnosti - parlamentarnu diplomatiju - rekao je Dačić.

Dodao je da to ipak nije prioritet već je na prvom mjestu da skupština radi efikasno i odražava državno jedinstvo.

Upitan o bezbjednosti predsjednika Vučića povodom objave borbe protiv mafije Dačić je rekao da će onaj ko je sinonim za borbu protiv mafije, biti na meti.

- Bitno da službe bezbjednosti vode računa o tome. Svakako se može očekivati odgovor mafije. A to je borba od suštinske važnosti za društvo jer su mafija i organizovani kriminal kancer i treba se brzo i preventivno reagovati - zaključio je on.