latinica  ћирилица
24/10/2020 |  13:54 ⇒ 16:03 | Autor: Agencije

Pjongjang apeluje na građane da se paze prašine iz Kine

Sjeverna Koreja upozorila je svoje građane da ostanu u zatvorenom, navodeći da sezonska žuta prašina koja dolazi iz Kine može donijeti virus korona u zemlju.
Pjongjang - Foto: ilustracija
PjongjangFoto: ilustracija

- Kako se nove infekcije virusom korona nastavljaju širiti svijetom, potreba za suočavanjem sa žutom prašinom i poduzimanjem osnovnih mjera postaje sve veća - piše službeni sjevernokorejski stranački list Rodong Sinmun.

Tvrdnja da bi se virus koji uzrokuje kovid 19 mogao proširiti u Sjevernu Koreju iz pustinje Gobi, udaljene 1.900 kilometara, izgleda da nije podržana. Dva metra fizičke distance je uobičajeno, iako američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da kapljice koje sadrže virus ponekad mogu ostati u zraku satima.

Sjevernokorejske novine pišu da bi se građani trebali suzdržati od aktivnosti na otvorenom i moraju slijediti smjernice za prevenciju, poput nošenja maski kad izlaze vani, javio je Reuters.

Sjeverna Koreja nije izvijestila o potvrđenim slučajevima infekcije i te tvrdnje zdravstveni stručnjaci dovode u pitanje.

Pjongyang je uveo strogu graničnu kontrolu i mjere karantina kako bi spriječio izbijanje epidemije. Analitičari kažu da bi izbijanje moglo biti pogubno za već ekonomski i politički izolovanu zemlju.

Državna televizija KRT prenijela je u ranije du da žuta i sitna prašina mogu sadržavati štetne tvari, poput teških metala i patogenih mikroorganizama, uključujući viruse.