latinica  ћирилица
24/10/2020 |  15:03 ⇒ 25/10/2020 | 08:02 | Autor: RTRS

Otvorena kovid bolnica u Bijeljini (FOTO/VIDEO)

Povećanje broja novozaraženih virusom korona zahtijevaće proširivanje bolničkih kapaciteta, za šta su se u Bijeljini pripremili. Tako je u bijeljinskoj bolnici otvorena nova bolnica za oboljele od kovida sa dodatnih 50 kreveta, za koju su Vlada i Grad obezbijedili 800.000 KM.
U Bijeljini otvorena kovid bolnica (foto: InfoBijeljina.com) -
U Bijeljini otvorena kovid bolnica (foto: InfoBijeljina.com)

Ovom događaju prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Nova bolnica izgrađena je u adaptiranim prostorijama stare bolničke zgrade, a u jednom od starih objekata uređen je i prostor gdje će biti izmještena poliklinika sa konsultativno-specijalističkim ambulantama.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini Zlatko Maksimović rekao je da novi objekti, čija je adaptacija trajala dva mjeseca, imaju površinu 2.600 metara kvadratnih.

- U uslovima kada pandemija napreduje bijeljinska bolnica pokušava da je dočeka što spremnije i zdravstveni radnici daće sve od sebe da prođemo sa što manje posljedica - poručio je Maksimović.

Ministar Šeranić je rekao da je u Bijeljini podignut i kapacitet laboratorije koja radi do 200 uzoraka na utvrđivanju lica koja su zaražena virusom korona.

- Dodatni kapaciteti uklapaju se u plan koji sprovodimo u djelo, popunjavamo trenutne kapacitete, razvijamo dodatne, a onda imamo konačan plan koji podrazumijev ili dijeljenje bonica na kovid i nekovid ili pretvaranje cijele bolnice u kovid bolnicu - naveo je Šeranić.

Vlada Srpske obezbijedila je 600.000 KM za projekat bolnice, a grad Bijeljina 200.000 KM. Sadašnja bolnica za oboljele od kovida u Bijeljini ima kapacitet 40 do 50 bolesničkih kreveta i od početka epidemije virusa korona zbrinula je više od 550 pacijenata.

Šeranić, Dodik i Maksimović (Foto: RTRS)

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je ovo prva kovid bolnica ovog obima i ovako opremljena u Republici Srpskoj.

- U narednim sedmicama to će biti urađeno i u Banjaluci, gdje će stara poliklinika biti uređena da može da primi kovid bolesnike na kvalitetan način - najavio je Dodik.

Foto: RTRS

Gradonačelnik Bijeljine upozorio je da se epidemiološko stanje u gradu usložnjava i da je veliki broj zaraženih virusom korona posljednjih dana, te pozvao sugrađane da zajedničkim snagama učestvuju u naporima da se smanji broj zaraženih, uz poštovanje mjera.

- Rukovodstvu bolnice čestitam na ovom poduhvatu jer je za veoma kratko vrijeme napravljena kovid bolnica, s obzirom da se stanje usložnjava i da slijede teške sedmice - rekao je Mićić.

Najavljeno je da će Vlada u narednim semicama doznačiti još 300.000 KM za takvu bolnicu u Bijeljini.