latinica  ћирилица
24/10/2020 |  15:33 ⇒ 20:00 | Autor: RTS

Poslanici razmatraju Prijedlog zakona o ministarstvima

Skupština Srbije počela je raspravu o Prijedlogu zakona o ministarstvima, čime se stvaraju uslovi za formiranje nove Vlade Srbije sljedeće sedmice.
Skupština Srbije - Foto: RTRS
Skupština SrbijeFoto: RTRS

Prema Prijedlogu zakona o ministarstvima, Vladu Srbije će činiti 21 ministarstvo, a tri nova biće Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, kao i Ministarstvo za brigu o selu.

Ostaju ministarstva finansija, privrede, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaštite životne sredine, građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, rudarstva i energetike, trgovine turizma i telekomunikacija.

Ostaće i ministarstvo pravde, zatim državne uprave i lokalne samouprave, MUP, ministarstvo odbrane, spoljnih poslova, ministarstvo za evropske integracije, kao i ministarstva prosvete, zdravlja, omladine i sporta, kulure i informisanja, rada zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja.

Prijedlog zakona o ministarstvima u skupštinsku proceduru je uputilo 167 poslanika sa liste "Aleksandar Vučić – za našu djecu".

Mandatarka Ana Brnabić, prema najavi, svoj kabinet i ekspoze u parlamentu treba da predstavi u srijedu, 28. oktobra, a sastav nove vlade biće poznat poslije sjednice Predsjedništva SNS-a, koja je zakazana za 25. oktobra.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će poslanici danas glasati o imenovanju članova RIK-a i imenovanju zamjenika generalnog sekretara Skupštine.

Predloženo je da zamjenici generalnog sekretara Veljka Odalovića budu dosadašnji generalni sekretar Srđan Smiljanić i Branko Marinković.

O tom odlukama, za razliku od Prijedloga zakona o ministarstvima, neće biti rasprave u pojedinostima, tako da poslanici mogu o njima da se izjasne.

Dačić je poslanicima rekao da je moguće da će Skupština raditi i poslije 18 časova.