latinica  ћирилица
24/10/2020 |  19:46 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Redovni pregledi ključni u prevenciji raka dojke (VIDEO)

Oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke, zloćudne bolesti od koje godišnje u svijetu umre više od pola miliona žena. One koje su se suočile sa ovom dijagnozom, ukazuju na važnost ranog otkrivanja bolesti, jer, za karcinom dojke, kao i za ostala maligna oboljenja, vrijeme najčešće znači život.
Iskra - Foto: SRNA
IskraFoto: SRNA

Dijagnoza je došla kao grom iz vedra neba, kaže Slađana Vukosav. Za sve žene, ima jedan savjet - da se obavezno idu redovno na pregled.

Godišnje se u Republici Srpskoj sa dijagnozom karcinoma dojke suoči između 450 i 600 pacijenata.

Statistika pokazuje povećanje broja oboljelih, ali evidentno je i da se žene posljednjih godina češće i ranije javljaju na kontrolne preglede. Tome su doprinijele i medijske kampanje, ali i rad udruženja koja su posvećena borbi protiv ove opake bolesti i psihosocijalnoj podršci pacijentima.

Suzana Kekić iz Saveza oboljelih od karcinoma dojke "Iskra" kaže da se ne može reći koje su to kritične godine za obolijevanje, pošto ima i članica "Iskre" koje su sa 23 godine operisale karcinom dojke.

Ona je apelovala da žene što više pažnje posvete preventivnim pregledima s ciljem ranog otkrivanja ove bolesti.

Samopregled dojke, redovni ultrazvučni ili mamografski pregledi, najbolji su i najefikasniji način prevencije i ranog otkrivanja bolesti, apeluju ljekari.

Republički koordinator za maligne bolesti Zdenka Gojković upozorava na rastući broj novooboljelih i umrlih žena od karcinoma dojke i poziva žene da izvrše mamografske preglede.

Gojkovićeva napominje da u razvijenom svijetu, gdje postoje bolji skrining programi, smrtnost od ove bolesti u opadanju.

- Dobra dijagnostika i opcije liječenja takođe utiču na smanjenje smrtnosti, ali je mamografski skrinining nešto što je nama potrebno - rekla je Gojkovićeva.

U Srpskoj još nije zaživio program obavezne provjere, gdje bi žene po pozivu išle na preventivne preglede, ali je taj program u najavi.

Prednjačimo u nekim drugim segmentima pomoći ženama oboljelim od karcinoma dojke, pa Fond zdravstvenog osiguranja, osim troškova liječenja koje je jako skupo, jedini u regionu pokriva i troškove rekonstruktivne plastične operacije, protetskih grudnjaka ili perika, a sve kako bi ženama bio omogućen kvalitetan život nakon borbe sa kancerom.