latinica  ћирилица
25/10/2020 |  10:26 ⇒ 10:53 | Autor: TANЈUG

Bolnice u Sloveniji od danas samo za kovid i hitne slučajeve

U slovenačkim bolnicama će od danas biti obustavljen prijem svih pacijenta osim suštinski važnih i hitnih slučajeva i oboljelih od virusa korona, propisano je dekretom koji je sinoć izdao ministar zdravstva Slovenije Tomaž Gantar s ciljem da se zdravstveni resursi usmjere na borbu protiv epidemije korona virusa.
Slovenija, Ljubljana - ulice - Foto: Twitter
Slovenija, Ljubljana - uliceFoto: Twitter

Iako su Univerzitetski klinički centar Slovenije, najveća zdravstvena ustanova u zemlji i još nekoliko bolnica počeli da primjenjuju ovu mjeru još prije nekoliko dana, dekretom se propisuje novi režim rada svim zdravstvenim ustanovama u Sloveniji, prenijela je agencija STA.

Onkološki pacijenti, trudnice, neonatologija i vakcinacije nisu obuhvaćeni novom mjerom slovenačkog ministarstva zdravstva, kao ni hitne intervencije za životno ugrožene pacijente.

U bolnicama će se od danas obavljati samo najhitnije, neodložne hiruške intervencije, a ministarstvo će na 14 dana vršiti procjene da li ove mjere moraju da ostanu na snazi ili ne.

U posljednja 24 časa u Sloveniji je registrovano skoro 2.000 novih kovid pacijenata, 449 hospitalizovanih i 63 na intenzivnoj nezi, navodi se u zvaničnoj statistici.