latinica  ћирилица
25/10/2020 |  18:10 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Dodik posjetio Kotor Varoš i Teslić (VIDEO)

Od početka naredne godine biće riješen problem finansiranja stručnog kadra i zbrinjavanje 25 korisnika Centra za porodicu "Kuća radosti" u Kotor Varošu, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Dodik je posjetio i izbjegličko naselje Kruškovice u Tesliću.
Kotor Varoš: Milorad Dodik - Centar za porodicu - "Kuća radosti" - Foto: SRNA
Kotor Varoš: Milorad Dodik - Centar za porodicu - "Kuća radosti"Foto: SRNA

Dnevno zbrinjavanje djece s poteškoćama u razvoju i finansiranje logopeda, defektologa i psihologa, najveći su problemi Centra za porodicu "Kuća radosti". Već pet godina, kažu, sa djecom volonterski rade dvije učiteljice, a logoped dolazi iz Banjaluke. Svakodnevno u centru boravi 25 korisnika, ali broj onih sa kojima se u centru radi je veći.

- Mi imamo 50 popunjenih korisničkih dosijea djece, što znači da imamo mnogo djece koja su udaljenim mjesnim zajednicama, pa rijeđe dolaze u centar, ali su naši korisnici i nadamo se da ćemo uspjeti realizovati ove dogovore kako bi mogli svi da borave u udruženju - rekla je Dragica Tepić, direktorka Centra.

Srpski član Predsjedništva najavio je da će saradnjom lokalne zajednice i republičkih institucija, od početka naredne godine biti riješen problem finansiranja ovog udruženja.

- Za cjelodnevni boravak 25 korisnika potrebno je oko 100.000 KM i to ćemo zaista završiti u idućoj godini - najavio je Dodik.

Dodik je obišao i teslićko izbjegličko naselje Kruškovice i najavio pomoć u riješavanju imovinsko pravnih odnosa u vezi sa vlasništvom nad objektima. Ovo je jedno od mnogih naselja u Srpskoj u kojem ovi problemi nisu riješeni duže od 20 godina.

Mještanin ovog naselja Boro Јović naglasio je da ni poslije 20 godina nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, a da ovo naselje broji oko 300 stanovnika i da niko nije u potpunosti vlasnik svog stambenog objekta.

Dodik je podsjetio da je Vlada Srpske prije dvije godine vlasništvo nad tom zemljom bez naknade dala lokalnim zajednicama i očekuje da se to pitanje što skorije riješi bez dodatnih troškova po stanovništvo.

U ovom naselju živi više od 300 stanovnika, uglavnom izbjeglih s područja Federacije BiH.