latinica  ћирилица
26/10/2020 |  07:58 ⇒ 08:14 | Autor: RTRS

Film "Dijadem" Milane Majar nagrađen u Rusiji (VIDEO)

Film "Dijadem" Milane Majar u produkciji RTRS-a proglašen je za najbolje dokumentarno ostvarenje na 25. Međunarodnom festivalu dječijeg filma u Samari.
Nagrada u Rusiji - Foto: RTRS
Nagrada u RusijiFoto: RTRS

Film "Dijadem" proglašen je najboljim dokumentarnim ostvarenjem u opsežnoj međunarodnoj konkurenciju filmskih stvaraoca iz Kirgistana, Tadžikistana, Јermenije, Bjelorusije i Italije

Film govori o sudbini pozorišne umjetnice Јulije Bnajat iz Sirije koja je 2013. godine napustila otadžbinu i prebjegla u Ukrajinu.

Sniman je u Kijevu u koprodukciji sa portugalskim producentom Antoniom Kosta Valente. Preveden je na pet svjetskih jezika.

Filmove profesionalnih filmskih stvaraoca ocjenjivao je kolektivni dječiji žiri, a dječije filmove iz takmičarskog programa "Filmovi koje smo sami snimili" ocjenjivali su režiseri i nastavnici. U tom programu nominovana su 52 filma, koja su napravila djeca iz Samare, Toljatija, Rjazanja, Sevastopolja, Moskve, Sankt Peterburga, Irkutska i drugih gradova.
Filmski forum u Samari važan je događaj u kulturnoj sferi Samarske regije i Ruske Federacije i smatra se najvećim filmskim festivalom za djecu i omladinu u Rusiji. Festivalska događanja održana su na 77 lokacija u četiri grada i šest okruga u regionu.

Od 139 filmova prijavljenih na festival 53 su prošla takmičarski izbor i prikazana su publici. Filmske projekcije i kreativni sastanci odvijali su se u bioskopima, kulturnim centrima i školama."Neki od ovih događaja, zbog teške epidemiološke situacije, mogu se vidjeti samo u online formatu. Danas djeca - sutra ljudi" - čuvena fraza Sergeja Mihalkova, moto je ovog festivala.

Ove godine festival je bio posvećen 75. godišnjici Pobjede u Velikom otadžbinskom ratu i u glavnom programu festivala prikazano je 12 ruskih filmova na ratnu temu. Na ceremoniji otvaranja festivala prikazan je program “Muzika rata.“ Pjesme o Velikom otadžbinskom ratu izvodili su mladi umjetnici, a na ekranu su prikazani snimci iz filmova o ratu koji su postali klasika. Djeca su mogla da vide i najbolje primjere i novitete animacije "Sojuzmultfilma", studija "Pčela", "Kinofesta" i drugih.

Organizatori festivala su Samarski regionalni ogranak sveruske organizacije "Savez kinematografa Ruske Federacije" i studio "Volga-Film", a uz podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije, Ministarstva kulture Samarske regije i Ministarstva obrazovanja i nauke Samarske oblasti.