latinica  ћирилица
26/10/2020 |  08:22 ⇒ 08:23 | Autor: TANЈUG

Nove mjere u Italiji

U Italiji danas stupa na snagu uredba o zatvaranju barova, kafića i restorana najkasnije do 18.00 časova.
Italija - Virus korona - Foto: AFP
Italija - Virus koronaFoto: AFP

Zatvaraju se i teretane, bioskopi i bazeni, a sve u cilju da se zaustavi brzi ponovni rast virusa korona koji dostiže nove rekorde.

Mjere, oko kojih su se juče dogovorili vlada premijera Đuzepea Kontea u Rimu i regionalne vlasti, uvode se nakon dvije noći protesta u Napulju i Rimu protiv policijskog časa, koji je na snazi u više regiona od prošle nedjelje, javlja Rojters.

Svjesna ogromnih troškova gašenja ekonomije, rimska Vlada je izjavila da ne želi da ponovi sveobuhvatno zaključavanje naloženo u prvoj fazi krize. Ali bila je primorana da postupno pojačava ograničenja, jer je pandemija ubrzavala nakon što je preko ljeta usporen rast broja novih slučajeva.

Uredba podstiče ljude da ne izlaze iz kuća i da ograniče kontakte sa bilo kim izvan njihove uže porodice, ali ne nameće obavezni policijski čas ili zaključavanje i omogućava radnjama i većini preduzeća da ostanu otvorene.

Ipak, usluga u barovima i restoranima biće podvrgnuta nizu kontrola kako bi se ograničila zaraza, a bioskopi, pozorišta, igračke sale i diskoteke biće zatvoreni.

Uredba takođe nalaže da se do tri četvrtine nastave u srednjim škola izvodi putem interneta kako bi se ograničio broj učenika u školskim zgradama.