latinica  ћирилица
26/10/2020 |  08:31 ⇒ 11:27 | Autor: RTS

Radojičić: Povelja o bratimljenju je kruna saradnje Banjaluke i Beograda (FOTO)

Beograd i Banjaluka već dugo sarađuju i gaje prijateljske odnose, a kruna te saradnje je povelja o bratimljenju Beograda i Banjaluke koja će danas biti potpisana.
Igor Radojičić (Foto: facebook/Grad Banja Luka) -
Igor Radojičić (Foto: facebook/Grad Banja Luka)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže za RTS da je ta povelja najviši stepen saradnje dva grada.

Radojičić ističe da Banjaluka želi da se razvija kao jedan od regionalnih centara.

Radojičić je, gostujući u Јutarnjem programu RTS-a, izjavio da je prirodno da Beograd i Banjaluka na takav način sarađuju. 

- Mi imamo jedan sporazum iz 2013. godine o prijateljstvu, ali ovo je najviši moguć stepen saradnje dva grada. Beograd ima u svom setu pobratime kao što su Peking, Čikago, Moskva. Mi smo najmanji. Mislim da su osjećanja najtoplija kada je u pitanju Banjaluka - rekao je Radojičić.

Srbija i Republika Srpska su, navodi, najbliži partneri, trgovinski i ekononomski.

- Ima mnogo komunalnih tema, kulturne saradnje, mnogo tema naučno-tehnološkog razvoja i zapošljavanja. Očekujemo da ćemo jednu po jednu od tih tema dalje podizati na viši nivo - naglasio je Radojičić.

Banjaluka je, ističe, konceptualno glavni grad Republike Srpske i želi da se razvija kao jedan od regionalnih centara.

- Za nas su sva interesantna pitanja koja se tiču razvoj jedne metropole. Danas su standardi zeleni grad, pametni grad. Banjaluka je jedan od prvih gradova u regionu koji ima akcioni plan zelenog grada. Pripremamo strategiju pametnog grada - rekao je Radojičić.

Ističe da je grad jedno veliko domaćinstvo i da se posao nikad ne završava.

- Ovo je jedna stepenica u razvoju. Beograd iam iskustva sa upravljanjem otpadnim vodama, Beograd ima tehnološki park. Sve ono što je dobro iskustvo jednog i drugog je dobrodošlo - napominje Radojičić.

Epidemiološka slika u Banjaluci je, napominje, znatno pogoršana.

- Broj novoboljelih je trocifren. Ovaj talas je neuporedivo jači nego onaj prvi. Јuče je Republički štab donio odluku o zataranju škola, skraćeno je radno vrijeme pojedinih usluga. Nalazimo se na udaru koji se jako osjetio u zdravstvenim ustanovama. Sve veći broj ljudi čeka na testiranja. Nadamo se da dalji rast neće biti takav da će doći do pucanja - ukazuje Radojičić.

Dodaje da su građani prilično disciplinovani i da na otvorenom veliki broj građana nosi masku.

- I dalje insistiramo na primjeni mjera. Јoš uvijek ima kulturnih manifestacija sa određenim rasporedom u salama. Јoš uvijek se događaju sportske manifestacije bez publike. Škole su najnovija odluka, da se obustavi nastava u školama. Preventivno se išlo na smanjenjenje kontakata - ističe Radojičić.

Za nenošenje maske kazna je, kaže, ka 100 KM.

- Uslužni objekti mogu biti i zatvoreni zbog nepoštovanja mjera - dodaje Radojičić.

Banjaluka se, zaključuje, sprema da iduće godine bude kandidat za evropsku prestonicu mladih.