latinica  ћирилица
26/10/2020 |  09:33 ⇒ 09:41 | Autor: SRNA

Fejsbuk uvodi vanredne mjere regulisanja sadržaja povezanog sa izborima?

Američka kompanija Fejsbuk mogla bi da uvede vanredne mjere regulisanja sadržaja u slučaju sukoba povezanih sa izborima i nereda u SAD, piše Vol strit džurnal, pozivajući se na neimenovane upućene izvore.
Fejsbuk (Foto: epa/Julian Sratenschulte) -
Fejsbuk (Foto: epa/Julian Sratenschulte)

Prema pisanju američkog lista, Fejsbuk namjerava da smiri potencijalno nasilje uz pomoć alata koji su posebno razvijeni za takozvane zemlje rizika.

- Potrošili smo nekoliko godina na izgradnju bezbjednijih i sigurnijih izbora. Iskoristili smo lekcije od prethodnih izbora, unajmili stručnjake i izgradili nove timove sa iskustvom u raznim područjima kako bismo se spremili za razne scenarije - saopštio je portparol Fejsbuka Endi Stoun.

Alati koje Fejsbuk planira da koristi ranije su dizajnirani za zemlje "sa rizikom" i već su upotrijebljeni u Mjanmaru i Šri Lanki. Oni omogućuju zadržavanje širenja sadržaja i spuštaju prag za identifikovanje potencijalnih zapaljivih objava, prenio je Sputnjik.

Fejsbuk će mjere sprovesti samo u slučaju kritične situacije koja može dovesti do nasilja povezanog sa izborima, piše Vol strit džurnal i dodaje da će, ukoliko kompanija odluči da koristi te alate, biti transformisane informacije koje dolaze do miliona Amerikanaca.

List dodaje da su plan kritikovali pojedini članovi tima Fejsbuka i predstavnici Republikanske i Demokratske stranke koji vjeruju da će mjere ugroziti političku diskusiju.

Predsjednički izbori u SAD biće održani 3. novembra, a u pojedinim američkim državama već je počelo rano glasanje.