latinica  ћирилица
26/10/2020 |  09:39 ⇒ 09:41 | Autor: SRNA

Zaštita, restauracija i konzervacija arhivskih knjiga

Saradnjom Eparhije zvorničko-tuzlanske i Ministarstva kulture i informisanja Vlade Srbije započet je projekat zaštite i restauracije arhivsko-knjižnih jedinica, koji će biti nastavljen narednih godina.
Sjedište Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini (Foto: radiokameleon.ba) -
Sjedište Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini (Foto: radiokameleon.ba)

Iz Eparhije najavljuju da će ujedno biti vršena i digitalizacija arhivskih knjiga, da bi cjelokupan fond bio dostupan za naučnoistraživačke radove.

Ovaj projekat će se odvijati u više faza, a u ovoj godini izvršen je proces restauracije arhivskih knjiga "Crkveni sud" /1940-1941, 1942, 1944/, "Urudžbeni zapisnik" /1900-1904/, "Domovnik 23" /Požarnica 20. vijek/, "Domovnik 24" /Požarnica 20. vijek/ i "Domovnik 18" /Skipovac-Paležnica 20. vijek/.

Prilikom zaštite i konzervacije bilo je potrebno razvezati i izvršiti restauraciju listova metodom lamiranja sa popunom, a ne metodom nalivanja papirne pulpe.

Knjižni blok je očišćen medicinskim benzinom i time je papir očišćen od prašine i masnoća, zatim je papir sušen i peglan, a volantni listovi su ubacivani između dvije folije i presvlačeni japanskom hartijom, a potom pod pritiskom provlačen kroz laminator.

Iz Eparhije navode da je ovim načinom rada papiru znatno produžen vijek trajanja.

Listovi koji nisu bili volantni ojačani su lijepljenjem traka papira pomoću reverzibilnog lijepka, a na kraju je izvršeno prepovezivanje knjižnog bloka metodom "patent protokol" - povez koji se najčešće koristi kod knjižnih jedinica u Arhivu Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Kompletan proces izvršen je u knjigoveznici preduzeća "Grafopapir" iz Banjaluke.

Eparhija zvorničko-tuzlanska je izrazila zahvalnost Ministarstvu kulture i informisanja Vlade Srbije, koje je prepoznalo važnost ovog projekta.