latinica  ћирилица
26/10/2020 |  10:29 ⇒ 10:30 | Autor: RTRS

Počinje jesenja sadnja: Banjaluka dobija tri nove aleje

Јesenja sadnja mladih sadnica pod nazivom "1.000 sadnica za ljepšu Banjaluku", u okviru koje će naš grad dobiti tri nove aleje, počeće tokom ove sedmice.
Sadnja drvoreda (foto:grad banjaluka) -
Sadnja drvoreda (foto:grad banjaluka)

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar ističe da će ovogodišnja jesenja akcija započeti sadnjom drvoreda posvećenih maturantima na lokaciji novoizgrađene "paralele" Lauš-Paprikovac i "Aleje zahvalnosti medicinskim radnicima", koja će biti formirana na zelenoj površini kod Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

On je dodao da će biti zasađena i aleja posvećena Sportskom društvu Borac, gdje bi, zajedno sa istaknutim članovima i bivšim sportistima, podigli novu aleju na zelenoj površini u Gundulićevoj ulici, tačnije na prostoru uz istočnu tribinu Gradskog stadiona.

- Osim ovih aktivnosti, na više lokacija u gradu sadićemo nove sadnice u saradnji sa građanima i zajednicama etažnih vlasnika. Na ovaj način želimo da ojačamo svijest o tome da je zelenilo naše zajedničko i da ga kao takvo treba i da čuvamo - rekao je Bilčar.

Tokom jesenjih mjeseci planirani su i radovi na popunjavanju postojećeg dendrofonda u Parku Mladen Stojanović, te nastavak akcije rekonstrukcije drvoreda u skladu sa studijom analize zdravstvenog stanja stabala.

Posebna pažnja biće posvećena popunjavanju drvoreda odnosno sadnji novih sadnica na pozicijama sa kojih su ona uklanjana u prethodnom periodu.