latinica  ћирилица
26/10/2020 |  10:45 ⇒ 10:45 | Autor: SRNA

Nagorno-Karabah: Nove optužbe za kršenje primirja

Јermenija i Azerbejdžan iznijeli su danas međusobne optužbe za kršenje primirja u oblasti Nagorno-Karabah.
Nagorno-Karabah (foto:Voice of Vienna) -
Nagorno-Karabah (foto:Voice of Vienna)

Primirje je proglašeno juče, a stupilo je na snagu danas u 8.00 časova po lokalnom vremenu, sa ciljem da se zaustave sukobi u kojima je za samo četiri sedmice poginulo nekoliko stotina, a možda i hiljada ljudi.

Novo primirje je treći pokušaj prekida sukoba u Nagorno-Karabahu, a prethodna dva pokušaja nisu uspjela jer su obje strane odmah prekršile primirje.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je danas da su jermenske snage, navodno, gađale naselja i položaje azerbejdžanske vojske duž cijelog fronta i granice dvije zemlje, koristeći malokalibarsko vatreno oružje, minobacače i haubice.

Zvaničnici jermenske vojske odbacili su optužbe Bakua i optužile azerbejdžanske snage za granatiranje sjeveroistočnog dijela Nagorno-Karabaha i drugih područja, piše AP.

Novi sukobi u Nagorno-Karabahu, oblasti koja se nalazi na teritoriji Azerbejdžana, ali u kojoj žive etnički Јermeni, eskalirali su 27. septembra i od tada obje strane prijavljuju žrtve, uključujući civilne.

Zvaničnici Nagorno-Karabaha saopštili su da su ubijena 974 jermenska vojnika i 37 civila. Azerbejdžanske vlasti nisu otkrile vojne gubitke, ali su saopštile da je tokom sukoba ubijeno 65, a ranjeno 300 civila.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je prošle sedmice da Moskva ima podatak da je u sukobima poginulo gotovo 5.000 ljudi.