latinica  ћирилица
26/10/2020 |  11:04 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Egzotično voće usred Semberije (VIDEO)

U semberskom selu Popovi mašinski inženjer Žarko Pavlović uzgaja, za naše prostore, neobične biljke koje uspijevaju na drugim kontinentima. Za neke od njih mnogi na ovim prostorima nisu nikad ni čuli.
Egzotično voće u Semberiji - Foto: RTRS
Egzotično voće u SemberijiFoto: RTRS

Sve je počelo prije desetak godina kada je Žarko dobio plod kivana, afričke bodljikave dinje, čije je sjeme ostavio i iduće godine.

Kada se rasječe, plod ove biljke najviše podsjeća na krastavac.

Nakon toga mnogi prijatelji njegove porodice sa svojih putovanja počeli su mu donositi rijetke biljke i sjemena tako da Žarko danas ima mnogo toga za pokazati . od neobičnih ljutih paprika, ljubičastog paradajza, stevije, do čičoke, batata i još mnogo drugih biljki.

- Ovo je fizalis, peruanska jagoda. Supruga je dobila prošle godine, ostavili smo sjeme, posijali smo je i dobro je rodila. Izuzetnog je ukusa, bogata vitamina. Zovu je čarobno voće. Kome god sam dao pita šta vam je ovo. Ne znam šta može da se desi kad se pojede više, mada je supruga jela i po desetak, ne može da se odoli kako je lijepo. Ovo je karela indijska dinja, gorka dinja. Kad je zelen plod onda se izmiksa u sok i gorači, a kad sazre onda se raspukne i pojede se meso oko sjemenke - objasnio je Žarko.

Žarko je jedan od prvih koji je u Semberiji počeo da sadi čičoku ili slatki krompir, čija stabljika može narasti u visinu i do 3,5 metra

- Izuzetno je zdrava, nema skroba u sebi. Mogu da je jedu ljudi sa povišenim šećerom. Može da se jede prijesna, meni je i najbolje prijesna,. Ne morate je termički obrađivati, samo se oguli, sladi, kao korijen od kupusa, krta je i hrskava kada se jede - naglasio je Žarko.

Svake godine broj neobičnih zasada u Žarkovom dvorištu se povećava.

Svaka od ovih biljki unosi šarenilo i nevjerovatne boje zahvaljujući kojima otkrivamo i čudesne ukuse.