latinica  ћирилица
26/10/2020 |  11:52 ⇒ 11:52 | Autor: SRNA

Podržana četiri regionalna akciona plana Transportne zajednice

Savjet ministara usvojio je danas na vanrednoj telefonskoj sjednici informaciju Ministarstva komunikacija i transporta o sprovođenju ugovora o osnivanju Transportne zajednice.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Na sjednici je data podrška regionalnim akcionim planovima za puteve, željeznice, bezbjednost saobraćaja i olakšice u transportu, koji bi trebali biti razmatrani na sjednici Ministarskog savjeta Transportne zajednice, saopšteno je danas iz Savjeta ministara.

Usvajanje ovih planova je, kako se navodi, od velikog značaja nakon što je Evropska komisija početkom oktobra predstavila Ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan, vrijedan devet milijardi evra za period od 2021. do 2027. godine za ulaganja u oblasti transporta, energije, zelene i digitalne transformacije.

U saopštenju se dodaje da će Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara nastaviti da redovno izvještava o realizaciji obaveza preuzetih ugovorom o osnivanju Transportne zajednice.

Ugovorom iz 2017. godine osnovana je Transportna zajednica u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg vodnog i pomorskog saobraćaja, kao i razvoja transportne mreže između EU i zemalja zapadnog Balkana.