latinica  ћирилица
26/10/2020 |  12:21 ⇒ 12:23 | Autor: SRNA

Naučnici upozoravaju: Vrste nestaju do 1.000 puta brže od normalne stope

Zemlja je "na vrhuncu masovnog izumiranja" jer vrste nestaju od 100 do 1.000 puta brže od normalne stope, upozoravaju naučnici.
Polarni medvjedi (foto:  © Lev Fedoseev/TASS) -
Polarni medvjedi (foto: © Lev Fedoseev/TASS)

Prošle godine svakih šest sekundi uništavana je površina prašuma veličine fudbalskog igrališta ili ukupno oko 38.000 kilometara kvadratnih, pokazuju satelitski podaci.

Otprilike jednake površine uništavane su i prethodnih godina.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode objavila je da su se populacije životinja, ptica, riba i biljaka od 1970. godine smanjile za gotovo 70 odsto.

Da bi se spriječilo izumiranje lavova i polarnih medvjeda i zaustavilo uništavanje prašuma, potreban je zahtjevan višenamjenski plan kojim će biti zaštićena "bezbjednosna mreža" svijeta prirode, navodi se u članku u listu "Sajens" /Nauka/, koji potpisuje 60 stručnjaka iz cijelog svijeta.

- Nije dovoljno imati samo ambiciozan cilj borbe protiv izumiranja vrsta, ako nemamo jednako ambiciozan cilj za ekosteme i genetsku raznovrsnost - navodi jedan od autora zoolog Pijero Viskonti, naučnik iz Međunarodnog instituta za primijenjenu analizu u Beču.

Naučni odbor UN za biodiverzitet, u dramatičnom izvještaju prošle godine, upozorio je da je milion vrsta suočeno sa izumiranjem, uglavnom zbog gubitka staništa i prekomjerne eksploatacije, a za to su odgovorni ljudi.

Niz ciljeva koje je isto tijelo UN usvojilo prije jedne decenije, a trebali su biti ispunjeni do kraja ove, potpuno je propušten.

- Ne uspijevamo da zaštitimo raznovrsnost života na Zemlji - priznaje Јohan Rokstrem, direktor Instituta za istraživanje klimatskih uticaja sa sjedištem u Potsdamu.

Svi dokazi upućuju na to da je 2030. godine krajnji i ključni rok za definisanje ambicioznih i stvarnih ciljeva, ukazuju naučnici.