latinica  ћирилица
26/10/2020 |  13:27 ⇒ 20:01 | Autor: SRNA

Informacije direktorima o nastavi na daljinu

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić upoznala je danas direktore osnovnih i srednjih škola da nastavni proces treba da organizuju na daljinu uz korišćenje sredstava elektronske komunikacije i u skladu sa instrukcijom o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada na daljinu.
Ministarstvo prosvjete i kulture - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kultureFoto: RTRS

Izvođenje nastave na daljinu za učenike osnovne škole realizovaće se upotrebom "Ofis 365" (Office 365) alata ili putem drugih digitalnih alata kao što su "Gugl" platforma (gugl učionice), privatnih mejl adresa nastavnika, komunikacijom putem društvenih mreža i servisa za razmjenu poruka (Viber) ili telefonskim putem (SMS-om ili pozivima).

- Za izvođenje nastave na daljinu za učenike srednjih škola koristiće se "Office 365" alati elektronska pošta, sajt škole, gugl učionice, blogovi škola, društvene mreže i servisi za razmjenu poruka - saopšteno je iz resornog ministarstva nakon što je Trivićeva održala onlajn sastanak sa predsjednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola i upoznala ih sa zaključicama Republičkog štaba za vanredne situacije u vezi sa obustavom nastave u prostorijama škola od 26. oktobra do 1. novembra.

Trivićeva je na sastanku navela da nastavni čas, realizovan na daljinu i putem elektronskih alata, traje najviše 30 minuta, a da su nastavnici obavezni sve aktivnosti realizovati iz škole, poštujući utvrđeni raspored nastavnih časova i zaduženja na osnovu rješenja o četrdesetočasovnoj radnoj sedmici.

Ona je dodala da nastavnici iz područnih odjeljenja navedene aktivnosti mogu realizovati iz centralne škole.

- Kabinete informatike škole maksimalno treba da koriste i u njima po nekoliko nastavnika može realizovati navedene aktivnosti. Nastavnicima i učenicima škole, na osnovu iskazanih potreba, treba staviti na raspolaganje laptope i drugu potrebnu opremu. Ukoliko škola ne raspolaže sa dovoljnim brojem laptopa potrebno je kontaktirati druge škole iz regije i dogovoriti preuzimanje određenog broja laptopa iz druge škole - istakla je Trivićeva.

Ukazala je na značaj uspostavljanja komunikacije sa učenicima, kao i na davanje povratne informacije o urađenim zadacima koje su im nastavnici zadali, i to isključivo u terminima koji se vezuju za već utvrđeni raspored školskih časova.

- Od vaspitno-obrazovnih radnika osnovnih i srednjih škola očekuje se da prate napredovanje učenika i bilježe podatke o tome, kako bi se nesmetano moglo izvršiti ocjenjivanje učenika, a škole su dužne voditi evidenciju o nastavi na daljinu u odjeljenskoj knjizi - rekla je Trivićeva.

Ona je preporučila da nastavnici u osnovnoj školi koriste digitalne udžbenike iz Geografije za 6. razred, Geografije za 7. razred, Geografije za 8. razred, Geografije za 9. razred, Istorije za 6. razred i Srpskog jezika i jezičke kulture za 3. razred za realizaciju nastave na daljinu koji su im dostupni na sajtu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Instrukcija o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada na daljinu može se pročitati na ovom linku.