latinica  ћирилица
26/10/2020 |  13:54 ⇒ 19:54 | Autor: SRNA

Radojičić-Vesić: Banjaluka i Beograd sarađuju u svim oblastima

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je danas tokom susreta u Beogradu sa zamjenikom beogradskog gradonačelnika Goranom Vesićem, a pred potpisivanje povelje o bratimljenju dva grada, da ovi gradovi već sada sarađuju u svim oblastima.
Banjaluka - Radojičić - Vesić - Foto: SRNA
Banjaluka - Radojičić - VesićFoto: SRNA

- Nama je zadovoljstvo vidjeti da se i Beograd i Srbija razvijaju. Stabilna, politički jaka Srbija i Beograd kao epicentar Balkana predstavljaju oslonac i uzdanicu i za nas u Republici Srpskoj - naveo je Radojičić.

On je rekao da se Banjaluka nalazi u novom razvojnom ciklusu.

- Ova godina, iako je opterećena epidemijom, predstavljaće najuspješniju kada je riječ o komunalnim i javnim poslovima. Iznos investicija, naših i republičkih, biće negdje oko 50 miliona KM - rekao je Radojičić.

Osim proširenja kulturne, političke i saradnje u vezi sa komunalnim pitanjima, Radojičić je istakao da će iznijeti prijedlog da naredni susret u Banjaluci bude onaj koji će se odnositi na investicije.

- Banjaluka može da ponudi investicije u komunalnu infrastrukturu od tretmana otpadnih voda, čvrstog otpada, mostova, infrastrukture u saobraćajnicama i vodosnabdijevanje, ali isto tako i u stambeno-poslovne blokove i kvartove - naglasio je Radojičić.

Dodao je da je Banjaluka regionalno jako dobro pozicionirano tržište, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Govoreći o povelji koju će danas potpisati Banjaluka i Beograd, Vesić je istakao da je to izuzetno važan sporazum i da se njime konačno formalizuje saradnja dva grada.

- Na taj način pokazujemo da Beograd želi da učestvuje i pomaže svim srpskim gradovima - istakao je Vesić.

Vesić je rekao da je danas srećan i ponosan jer će se potpisivanjem Povelje o bratimljenju Beograda i Banjaluke pokazati kako sarađuju braća i jer će Banjaluka ući u red gradova koji su pobratimljeni sa Beogradom kao što su Peking, Moskva, Pariz, Čikago.

- Današnji čin ima mnogo veći simbolički značaj jer bratimljenjem sa Banjalukom, a tokom novembra i sa Kosovskom Mitrovicom, pokazujemo da je Beograd glavni grad za sve Srbe gdje god žive, u BiH, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i drugdje - rekao je Vesić za TV "Hepi".

Vesić je istakao da je želja svih onih koji su protiv Srbije da ubijede Srbe van Srbije da Beograd nije njihov glavni grad, a da Srbe iz Beograda natjeraju da sarađuju sa nekim drugim gradovima.

- Nemamo ništa protiv te saradnje, ali najznačajniji su nam srpski gradovi. Sarađujemo i sa Sarajevom i to je dobro, ali nama nikada Sarajevo ne može da bude bliže od Banjaluke. I to treba otvoreno i pošteno reći  istakao je Vesić.

On je istakao da je siguran da će dva grada učvrstiti veze koje su u skladu sa parlalelnim vezama Repubike Srpske i Srbije i Dejtonskim sporazumom i time pokazati kako sarađuju braća.