latinica  ћирилица
26/10/2020 |  14:03 ⇒ 20:00 | Autor: SRNA

Povećanje ličnih invalidnina zavisiće od ekonomskih mogućnosti

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je na sastanku sa delegacijom Saveza ratnih vojnih invalida Srpske da razgovori o budžetu tek predstoje i da će eventualno povećanje ličnih invalidnina za ovu kategoriju zavisiti od ekonomskih mogućnosti Republike.
Duško Milunović - Foto: SRNA
Duško MilunovićFoto: SRNA

Milunović je konstatovao da je saradnja sa Savezom do sada bila izuzetno dobra, posebno na unapređenju zakonskih rješenja koja regulišu status i prava ratnih vojnih invalida, te izrazio nadu da će u budućnosti biti još intenzivnija, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Govoreći o programu stambenog zbrinjavanja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca, Milunović je rekao da je to nastavak jednog od najhumanijih projekata koje je provodila Vlada Srpske, a ujedno je i prioritet resornog ministarstva.

Kada je riječ o ortopedskim pomagalima, zajednički je ocjenjeno da je isplata novčanih sredstava za ovu namjenu jedno od najboljih rješenja u regionu.

Milunović je istakao da Ministarstvo nastoji da se iznosi za ortopedska pomagala kontinuirano povećavaju, kako bi ratni vojni invalidi mogli da obezbijede pomagala što boljeg kvaliteta.

Tokom sastanka je delegacija Saveza upoznata i sa mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja, koje ratni vojni invalidi mogu ostvariti kroz projekte koje realizuje Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

Predstavnici Saveza su upoznali Milunovića da su Odboru Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputili inicijativu da se 10. septembar proglasi Danom ratnih vojnih invalida Republike Srpske i da se obilježava na republičkom nivou, za šta su dobili podršku ministra.

Osim toga, predstavnici Saveza su upoznali ministra i sa zahtjevom za povećanje procenta lične invalidnine na način da do januara 2024. godine Vlada Republike Srpske izvrši usklađivanje osnovice za obračun lične invalidnine sa prosječnom neto platom iz prethodne godine.

Predstavnici Saveza su naglasili da snažno insistiraju na nastavku programa stambenog zbrinjavanja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca i da zahtijevaju od Vlade Republike Srpske da u budžetu za sljedeću godinu osigura sredstva za ovu namjenu.

Iz Saveza su pohvalili projekte ekonomske podrške ratnih vojnih invalida, koji su se provodili posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju invalida, te zahvalili ministru na sredstvima koja su im obezbijeđena na sanaciji prostorija Saveza u Banjaluci.

Delegaciju Saveza je predvodio predsjednik ove organizacije Dragan Vrhovac.