latinica  ћирилица
26/10/2020 |  14:26 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

"Bema" - jedan od nosilaca privrednog razvoja Srpske (VIDEO)

Sačuvati zdravlje ljudi ,ali i radna mjesta zadatak je kom nije lako odgovoriti u vrijeme pandemije, kažu ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević i direktor Privredne komore Pero Ćorić , koji su posjetili banjalučko preduzeće "Bema".
Petričević-Umićević - Fabrika obuće "Bema - Foto: SRNA
Petričević-Umićević - Fabrika obuće "BemaFoto: SRNA

Loša epidemiološka slika sve više otežava poslovanje, ne samo ovoj firmi, već i drugim iz prerađivačke industrije. Određenim podsticajima Vlade, biće ublažene negativne posljedice, ali smatraju da bi zatvaranje preduzeća izazvalo nenadoknadiv gubitak u proizvodnji.

Petričević je rekao da su sve mjere koje je Vlada Republike Srpske donosila u proteklom periodu bile usmjerene na očuvanje radnih mjesta i na pomoći privrednim subjektima kako bi sačuvali postojeću proizvodnju.

- Raspisivanjem javnog poziva za nabavku novih tehnologija i mašina, Vlada Republike Srpske želi da na neki način pomogne privredne subjekte iz prerađivačke industrije, za šta je predviđeno dva miliona KM - rekao je Petričević.

On je naveo da resorno ministarstvo radi i na isplati podsticaja privrednim subjektima koji su u drugom obračunskom periodu izvršili povećanje plate.

- Po tom osnovu, očekujem isplatu od pet miliona KM za prijavljenih oko 560 privrednih subjekata, što obuhvata oko 19.000 radnika -  istakao je Petričević.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da se privredna preduzeća u prerađivačkoj industriji Republike Srpske zbog epidemije virusa korona suočavaju sa problemom kako sačuvati zdravlje radnika i radna mjesta, kao što je Fabrika obuće "Bema" u Banjaluci.

- Privrednici su pokazali društvenu odgovornost kada znamo da se u prerađivačkoj industriji broj izgubljenih radnih mjesta sveo ispod jedan odsto, da ima prostora za neka nova zapošljavanja i da se odgovori zahtjevnom inostranom tržištu - istakao je Ćorić.

On je rekao da resorna ministarstva čine dodatne napore da se u direktnoj posjeti privrednicima na licu mjesta upoznaju o problemima sa kojima se suočavaju i da se pokušaju iznaći neka nova rješenja.

- Neko novo veliko povećanje broja zaraženih virusom korona bio bi veliki udarac za privredu Republike Srpske u cjelini. Treba posebnu pažnju posvetiti prerađivačkoj industriji, koja mora raditi - zaključio je Ćorić.

Direktor Fabrike obuće "Bema" Marinko Umićević rekao je da ova fabrika zbog pandemije virusa korona nije radila u aprilu, te da je zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srpske radnicima isplaćen minimalac i da nije bilo otkaza.

On je naveo da fabrika trenutno radi sa 20 odsto manje kapaciteta, te da je u fabrici zaposleno 1.180 radnika.

- Rješenje vidim u tome da država radi svoj posao. Ako su kazne propisane zbog nepoštovanja epidemioloških mjera, treba početi kažnjavati - kaže Umićević.