latinica  ћирилица
26/10/2020 |  14:52 ⇒ 14:59 | Autor: TANЈUG

Kurc ne isključuje drugo "zaključavanje" Austrije

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, na osnovu lošeg epidemiološkog razvoja, ne isključuje mogućnost drugog "zaključavanja" Austrije.
Sebastijan Kurc - Foto: Screenshot
Sebastijan KurcFoto: Screenshot

- Imamo masivan rast, eksponencijalni rast epidemije virusa korona. To je ekstremni izazov - upozorio je Kurc poslije svečane sjednice Vlade održane povodom državnog praznika.

On je rekao da je situacija veoma, veoma ozbiljna, iako neki to i dalje ne žele da razumiju.

Ukoliko mjere, koje su počele da se primjenjuju od nedjelje, ne budu zaustavile dramatično širenje virusa korona, onda će, kako je najavio, Vlada uvesti još drastičnije restrikcije.

- Što je veći broj zaraženih, to će biti potrebne restriktivnije mjere. Nijedna zemlja u svijetu, a tako ni Austrija, ne može dozvoliti da intenzivna nnjega bude preopterećena, da ljudi više ne mogu biti liječeni. To nećemo dozvoliti - poručio je Kurc.

On je naglasio da se Vlada rukovodi sloganom "Onoliko slobode koliko je moguće, ograničenja koliko je potrebno".

- Međutim, ako se situacija bude pogoršala, moramo preduzeti mjere. Drugo "zaključavanje" bilo bi onda posljednja mjera - rekao je Kurc.

Tu mjeru, kako je objasnio, Vlada može donijeti da bi spriječila krah medicinske opskrbe, od čega je, kako je konstatovao, Austrija, na sreću još daleko udaljena.