latinica  ћирилица
26/10/2020 |  15:20 ⇒ 16:18 | Autor: RTRS

Crnković: Hrvatska vrši mjerenja na terenu, a BiH nema ni ekspertski tim

Predsjednik Udruženja "Grin tim" Novi Grad Mario Crnković rekao je danas da su u hrvatskoj opštini Dvor počela mjerenja radioaktivnosti za definisanje postojećeg stanja na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju koja se provode bez ekspetara BiH.
Članovi Udruženja "Grin tim" iz Novog Grada - Foto: SRNA
Članovi Udruženja "Grin tim" iz Novog GradaFoto: SRNA

Crnković je rekao Srni da su terenska istraživanja počela mjerenjem prirodne radioaktivnosti i da je riječ o važnim procesima koji se odvijaju u graničnom pojasu sa BiH, koja se, kako kaže, nije izborila za ravnopravno učešće u njima.

- BiH još nema ekspertski tim, koji je trebalo uveliko da se bavi sa ovom temom. Počela su i istraživanja koja se provode bez naših eksperata. Bez obzira koliko mi imali pravo da branimo pravo na život, naši eksperti ne smiju biti dovedeni pred svršen čin, gdje će za mjesec dana imati vremena da pobiju ono na čemu Hrvatska u praksi radi decenijama - rekao je Crković.

On smatra da je i samo učešće predstavnika Instituta "Ruđer Bošković" u mjerenjima diskutabilno, s obzirom na to da istraživanja rade predstavnici institucije koja ima interes da se riješi otpada koje je napravila tokom naučno-istraživačkog rada, kao i otpada koje je preuzela u skladu sa obavezama koje ima.

Crnković je podsjetio da je tokom nedavne posjete opštini Novi Grad ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković rekla da će biti formiran ekspertski tim, ali da novih informacija o ovoj temi nema.