latinica  ћирилица
26/10/2020 |  16:29 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Nedostatak sirovine - jedan od većih problema drvoprerađivača (VIDEO)

Gro privrede u opštinama Han Pijesak i Vlasenica temelji se na preradi drveta i stočarstvu, posebno proizvodnji mlijeka. Prilikom posjete ovim opštinama, ministar Staša Košarac rekao je da je zadatak Ministarstva spoljne trgovine BiH da u saradnji sa entiteskim Vladama privrednicima poslovanje olakša otvaranjem novih tržišta i obezbjeđivanjem kapitala od međunarodnih finasijskih institucija.
Košarac u Vlasenici - Foto: SRNA
Košarac u VlaseniciFoto: SRNA

- Sa tog aspekta ćemo sigurno, u saradnji sa privrednim komorama, u narednim danima, kreirati određene politike - rekao je Košarac tokom posjete Vlasenici, gdje se sastao sa načelnikom opštine Miroslavom Kraljevićem, te posjetio poljoprivredno gazdinstvo u zaseoku Baćino Brdo i kompaniju "Bukom-prom" u Tišči.

Košarac je istakao da je veoma važno da na ovom području postoje organizovane kompanije koje više od 90 odsto svojih proizvoda izvoze u zemlje EU, kao što to čini "Bukom-prom".

- To je ohrabrenje za lokalnu zajednicu s obzirom na činjenicu da je ova kompanija i socijalno-društveno odgovorna. Treba napomenuti da u vrijeme pandemije virusa korona nijedan radnik nije bio otpušten i da postoje razvojni planovi kako bi se zaposlio što je moguće veći broj ljudi, što je danas veoma značajno - rekao je Košarac.

On je dodao da u ovom slučaju može biti jedino problem nedostatak baze, odnosno sirovine.

- Sa tog aspekta su i mjere koje je najavio predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, u komunikaciji sa mnom i privrednim komorama. Analiziraćemo način izvoza oblovine iz BiH, jer smatram da što veći broj količine sirovine treba da ostane našim drvoprerađivačima, pogotovo onim koji imaju finalnu proizvodnju, kao što je ova kompanija `Bukom-prom` - rekao je Košarac.

On je dodao da je važno da ovakve kompanije imaju stabilnu politiku snabdjevanja sirovinom u onim količinama koje su njima neophodne za proizvodnju i ugovore koje imaju sa inostranim partnerima, jer to je, kako kaže, proces koji je nezaustavljiv s obzirom na činjenicu da je riječ o plasmanu proizvoda na tržište zemalja EU.

- To treba afirmisati i podržati", rekao je Košarac i dodao da se treba radovati uspjehu domaće kompanije "Bukom-prom", koja 90 odsto svojih proizvoda ili nominalno blizu 3.500.000 KM izvozi u Austriju i Njemačku - rekao je Košarac.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je da je kompanija "Bukom-prom" jedna od najuspješnijih na području ove lokalne zajednice i da zapošljava u prosjeku oko 100-150 radnika.

- Činjenica je da je ovo izvozno preduzeće i kao takvo zaslužuje svaku pažnju. Osim toga, činjenica je da ova kompanija nije otpuštala radnike i da je u proteklom periodu, bez obzira na pandemiju, odradila svoj dio posla. Njihovi kupci koji su uglavnom iz Njemačke i Zapadne Evrope apsolutno im vjeruju - rekao je Kraljević.

On kaže da vlasnik kompanije "Bukom-prom" Budimir Komlenović svake godine ima velika ulaganja, obnavlja, proširuje proizvodnju, a opština Vlasenica je tu da mu pomogne koliko može.

- Činjenica je da imamo velike količine drveta i da se, nažalost, velika količina izvozi. Naš je cilj da ta sirovina ostane ovdje i za to nam je potrebna apsolutna podrška institucija - rekao je Kraljević.

Direktor i vlasnik kompanije "Bukom-prom" Budimir Komlenović rekao je da je ova drvoprerađivačka firma osnovana 1996. godine i da se bavi finalnom proizvodnjom namještaja i peleta, a veliki dio proizvoda plasira na evropsko tržište.

Košarac je obišao i poljoprivredno gazdinstvo Galiba Gagulića iz Baćinog Brda, koji se bavi stočarstvom duže od 15 godina i dnevno njegove krave proizvode 175 litara mlijeka.

Boraveći i u opštini Han Pijesak Košarac je izrazio žaljenje jer u prethodne četiri godine ova opština nije imala otvorena vrata u Savjetu ministara zbog političkih razloga, ali da će i u ovoj lokalnoj zajednica biti podržani projekti koji omogućavaju novo zapošljavanje.