latinica  ћирилица
26/10/2020 |  17:16 ⇒ 17:18 | Autor: SRNA

Zenica: Zaražena 32 doktora i 40 medicinskih sestara

U Kantonalnoj bolnici Zenica virusom korona zaražena su 32 doktora, 40 medicinskih sestara i 15 zaposlenih u administraciji, dok je još pedesetak lica u izolaciji zbog kontakta sa zaraženima, što usložnjava rad ove zdravstvene ustanove, navodi direktor te bolnice Rasim Skomorac.
Kantonalna bolnica Zenica (foto: ba.n1info.com) -
Kantonalna bolnica Zenica (foto: ba.n1info.com)

Skomorac je članove Vlade Zeničko-dobojskog kantona informisao da je zbog toga vrlo teško na odgovarajući način organizovati liječenje, preglede i kontrole pacijentima pozitivnim na virus korona, ali i svim drugima.

Naglasio je da se kapaciteti ubrzano popunjavaju i da je sve teža klinička slika oboljelih koji su smješteni u Kantonalnoj bolnici, što iziskuje povećan angažman i osoblja i materijalnih sredstava.

Više od 70 odsto zaraženih pacijenata ima potrebu za podršku kiseonikom, a šest je na respiratoru.

Kantonalna vlada dala je saglasnost premijeru po ovlaštenju Mirnesu Bašiću da sa Razvojnim programom UN potpiše sporazum o sufinansiranju nabavke testova za virus korona za potrebe PCR laboratorije u Kantonalnoj bolnici Zenica i Opštoj bolnici Tešanj.

Vlada je u petak odobrila 306.000 KM kojima će se finansirati nabavka 3.000 multipleks testova, 4.500 standardnih PCR testova, te 6.000 komada ekstrakcijskih setova, što bi trebalo da bude dovoljno za mjesec dana.