latinica  ћирилица
26/10/2020 |  19:13 ⇒ 27/10/2020 | 07:53 | Autor: RTRS

I Hasim Šabotić pod lupom Tužilaštva BiH? (VIDEO)

Nakon što je Tužilaštvo BiH pokrenulo najmanje 10 istraga protiv bivšeg i aktuelnog ministra bezbjednosti Dragana Mektića i Selme Cikotića, direktora Obavještajno – bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića, više inspektora Sipe i najmanje jednog OBE, zbog krivotvorenja dokumenata, nezakonitog presretanja komunikacija, miješanja u istrage i drugih nezakonitih radnji, pod lupom tužilaca mogao bi da se nađe i direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić. Razlog je ponovo, zloupotreba službenog položaja!
Hasim Šabotić - Foto: RTRS
Hasim ŠabotićFoto: RTRS

Јe li bezbjednosni sektor BiH iluzorni borac protiv kriminala i korupcije ili vrsni baštinik i promoter kriminala i korupcije!? Ako je dilema ranije i postojala, posljednjih mjeseci, nestaje! Јer, pandemijski "raste" spisak bh bezbjednjaka sa vlastitim dosijeima. Posljednji u nizu "vlasnika" Hasim Šabotić!

A trebalo bi da bude prvi u borbi! I ne, nije razlog – to što je sumnjivim bodovanjem na rang-listi, svojevremeno imenovan za direktora! Nije ni to što je nekako istovremeno sa imenovanjem Hasima, brat mu Rasim opet sumnjivo, unaprijeđen u čin višeg policijskog inspektora takođe u bh. bezbjednosnom sektoru. Razlog je to što je, ponovo sumnjivo, izuzimao dokumentaciju o prijavama korupcije. Kako saznajemo od izvora bliskih Agenciji, čak 108 takvih kopiranih prijava, krajem juna 2018.-e godine, odnio je iz sefa Agencije. Službeniku zaduženom za bazu podataka naredio da mu preda šifru za elektronski prijem prijava i podnesaka sa indicijama koruptivnog ponašanja. Šifra je resetovana. Nova dostavljena Šabotiću. Po Šabotićevoj naredbi trebalo je da bude dostavljena i zamjeniku direktora Agencije Draganu Slipcu. Ali on je odbio da je preuzme. Kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka i o zaštiti lica koja korupciju prijavljuju, te Pravilnika o postupanju po podnescima, Šabotić očekivano negira! Sve podvodi pod kontrolu postupanja po prijavama. I ne razumije se kaže, u informatiku.

- Kome ja to imam nositi, što bi ja to radio, tolike godine radim u policiji, radio sam sa svim tajnim dokumentima. Ako neko ima podatak da je naprvljena neka zloupotreba, vjerujte mi da bi bio spreman odmah da odgovaram - tvrdi Hasim Šabotić.

Podaci postoje! I službene zabilješke! I Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta prema kojem je samo jedno rezervisano za službenika koji postupa po podnescima sa indicijama koruptivnog ponašanja. A direktor nam, nehotice i u koliziji sa samim sobom priznade da je u Agenciji sve transparentno. I da su ga ipak, pohodili nezvani gosti – Sipini inspektori.

- Dolazile su kolege iz Sipe da me pitaju oko toga. Između nas nema tajni, svako ima pravo u Agenciji da izvrši uvid, jer naš ni jedan podatak ne nosi oznaku tajnosti da bi neko od nekoga trebao nešto kriti - dodao je Šabotić.

O njegovom "transparentnom" radu, njegov zamjenik Dragan Slipac – ćuti. Drugi – Dragan Anđelić malo prije sumnjivih rabota, Agenciju je napustio. Nasljednik, na srpskoj poziciji još nije izabran. Nema ko da raspiše konkursnu proceduru. Komisija za izbor i praćenje rada Agencije duže od dvije godine ne funkcioniše. Starom sazivu istekao je mandat. Novi tek u fazi konstituisanja. Sredinom avgusta proceduru je pokrenula PDP-ova Mira Pekić, u svojstvu predsjednika Komisije za odlučivanje o sukobu interesa. Mjesec kasnije – Pekićeva se "predomislila" pa je glasala protiv imenovanja. Ipak, od devet članova Komisije imenovano je šest – po tri iz Predstavničkog i Doma naroda. Čekaju se još tri "eksperta".

- Očekujem da će vrlo brzo biti konstituirajuća sjednica, da ćemo tada napraviti jedan detaljan plan rada i da ćemo se naravno fokusirati na sva ona pitanja  kojima se to povjerenstvo bavi - rekao je Bariša Čolak, delegat u Domu naroda BiH, ispred HDZ-a.  

A bavi se samo formalno konkursnom procedurom. Bez istražnih nadležnosti. I odlučivanje u Komisiji je ograničavajući faktor. Bez glasa iz jednog naroda ili iz oba Doma, nema ni odluke.

- Očekujem prije svega da se hitno raspiše konkurs i da se izabere još jedan član rukovodstva. Onda bismo morali hitno reagovati, i nastojati bar promijeniti iako u ovoj zemlji je veoma teško očekivati da možete povući neke ozbiljne zakonite poteze, a ne nešto što bi bilo krupnije - ističe Sredoje Nović, delegat u Domu naroda BiH ispred SNSD-a.

Dok se čeka reakcija ili Komisije ili tužilaca, direktor Šabotić nam, opet nehotice priznade da u bh. Tužilaštvu postoji još jedna prijava protiv njega. Za "nekakav tender", kaže. No to mu nije smetalo da se kao "reprezent" pojavi pred Istražnom komisijom o stanju u pravosuđu. I da po mnogima, nanovo zloupotrijebi Agencijinu bazu padataka. Јoš samo da iz naziva Agencije izbriše riječi "prevencija" i "borba"!