latinica  ћирилица
26/10/2020 |  19:16 ⇒ 19:17 | Autor: SRNA

Ansambl Ruže pobjednik Tamburica festa 2020.

U Novom Sadu završen je 13. Tamburica fest na kojem su učestvovali ansambli iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.
"Tamburica fest 2020" - Foto: ilustracija
"Tamburica fest 2020"Foto: ilustracija

Ansambl Ruže iz Subotice osvojio je pobjednički trofej na tradicionalnoj smotri tamburaša sa epitetom najboljeg festivala etno muzike u Evropi i najbolje turističke manifestacije u Srbiji.

Festival je zbog nestabilne epidemiološke situacije organizovan u novom formatu i to kao multimedijalna manifestacija.

Tako su takmičarski orkestri muzicirali u svojim gradovima, a nastupi prenošeni lajv strimingom - programom uživo putem interneta na razne meridijane.

Po odluci stručnog, međunarodnog žirija, za najboljeg primaša proglašen je Mikloš Kovač, član orkestra Mladi tamburaši iz Mohača /Mađarska/.

Najbolji begešar je Mihael Bolešić iz ansambla Zlatnik (Hrvatska), dok su titule najboljeg vokalnog soliste i bas primaša pripale članovima pobjedničkog orkestra Ruže Sebastijanu Kanturu i Matiji Temunoviću.

Glasanje žirija, koji su činili Nino Veličkovski (Sjeverna Makedonija), Franjo Batorek (Hrvatska), Miro Marinković (Republika Srpska), Gregor Zagorc (Slovenija) i Јugoslav Bajkin (Kanada) takođe je prenošeno u živom programu, pa su i publika i učesnici istovremeno saznali rezultate.

- Najvažnije je da smo održali kontinuitet njegovanja baštine i to potpuno društveno odgovorno u skladu sa svim bezbjednosnim mjerama zaštite od pandemije virusa korona - rekao je povodom završetka Tamburice muzički urednik festivala Danilo Ninković.

Novosađani su nastupe majstora pera i žice mogli da prate i na velikim led ekranima postavljenim na Sunčanom keju i na terenima Golf centra u SPC Vojvodine.

Ljubitelji tamburaške muzike su, osim takmičarskog dijela programa, uživali i u snimcima koncerata sa ranijih festivala, nastupima Zvonka Bogdana, Željka Bebeka, Bajage i instruktora, Željka Samardžića, ansambla Dijako.

Ove godine "zemlja prijatelj festivala" bila je Italija, pa je uz promociju bogate istorije i kulture Apeninskog poluostrva prenošen nastup čuvenog tenora Matije Zaneta.

Sadržajan program je obogaćen jedinstvenom tamburaškom promenadom novosadskim ulicama.

Tako je oficijelni festivalski orkestar muzicirao pred kućom Mileve Marić Ajnštajn, potom pred spomenikom Јovanu Јovanoviću Zmaju, Đuri Јakšiću i Јaniki Balažu, kao i u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi.