latinica  ћирилица
26/10/2020 |  21:59 ⇒ 22:00 | Autor: SRNA

Crna Gora: U 18 opština smanjuje se broj inficiranih, situacija nešto bolja

U 18 crnogorskih opština smanjuje se broj inficiranih virusom korona, izjavio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, navodeći da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori nešto bolja.

On je na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti naveo da će tek za nekoliko dana moći da se govori o trendu koji pokazuje pad.

- Situacija je nešto bolja, ali još treba vremena da bismo tvrdili da zasigurno idemo niže - naveo je Mugoša.

Mugoša je rekao da je distribuisano 20.000 brzih testova i da sistem, za sada, uspijeva da se izbori sa lokalnom transmisijom.

- Gledajući šta se dešava oko nas, posebno u Evropi, mogu reći da smo uspjeli da sačuvamo zdravstvene kapacitete da mogu da pruže usluge koje su neophodne kovid pacijentima, da nemamo prepunjenost bolnica, da nismo morali da otvaramo nove - dodao je Mugoša.

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore Sreten Kavarić kaže da su svi koji su srednje teško ili teško oboljeli hospitalizovani u kovid bolnicama i Kliničkom centru.

On je rekao da je u Crnoj Gori hospitalizovano ukupno 240 kovid pozitivnih pacijenata, od kojih 26 sa teškom kliničkom slikom.

- Dvadeset četiri pacijenta su na neinvazivnoj ventilaciji, a dva su intubirana i nalaze se na respiratorima - naveo je Kavarić.

On je apelovao na građane da pomognu zdravstvenim radnicima tako što će poštovati jednostavne mjere za suzbijanje virusa korona.