latinica  ћирилица
27/10/2020 |  08:48 ⇒ 08:51 | Autor: SRNA

Lazanski: Odnosi Beograda i Moskve izdržali sve testove

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski je rekao da su odnosi Beograda i Moskve izdržali sve testove uprkos svemu što se događalo u posljednjih nekoliko mjeseci, te da ništa nije narušilo saradnju.
Miroslav Lazanski (foto:standard.rs) -
Miroslav Lazanski (foto:standard.rs)

- Nema šumova na tim relacijama. To dokazuje drugi ovogodišnji dolazak minstra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Beograd. Ne znam drugu evropsku zemlju, u koju je Lavrov došao dva puta u jednoj godini - rekao je Lazanski.

On je podsjetio da je ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio Srbiju tri puta za četiri godine.

- Odnosi Srbije i Ruske Federacije imaju svoj kontinuitet i izdržavaju test vjerodostojnosti na dnevnom nivou. Znam da bi neki krugovi u Beogradu voljeli da ti odnosi dobiju šumove, to su naslovi koji plijene pažnju, ali nema tu nikakvog senzacionalizma - rekao je Lazanski za "Politiku".

Lazanski je naveo da Moskvi ne smeta put Srbije ka EU, ali da bi je zaboljelo kada bi Srbija ušla u NATO.

Komentarišući najave SAD o sankcijama zbog gasovoda "Turski tok", Lazanski je napomenuo da su Bugari rekli da će oni svoj dio završiti do polovine iduće godine, te da će se vidjeti da li će ponovo pristati na ucjenjivanje, kao što je bilo u slučaju "Јužnog toka".

- Prvi put su imali štetu koja se mjeri stotinama miliona dolara, koju im nisu nadoknadile ni SAD, ni EU. Meni su Rusi rekli da imaju alat i instrumente koji garantuju da Bugari neće ponoviti scenario koj se odigrao tokom gradnje "Јužnog toka". O čemu se radi, ne znam tačno - kaže Lazanski.

On je rekao da ne vidi ništa sporno u otvaranju predstavništva ruskog Ministarstva odbrane u Beogradu, napominjući da Srbija ima mnogo naoružanja sovjetskog i ruskog porijekla, koje treba održavati, te da je to mnogo praktičnije, nego da inženjeri stalno putuju na relaciji "Beograd-Moskva.