latinica  ћирилица
27/10/2020 |  08:59 | Autor: SRNA

Srebrenica: Na književni konkurs stigla 74 rada

Na književni konkurs koji Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" iz Srebrenice organizuje u okviru kulturne manifestacije "Stopama Luke Milovanova Georgijevića" pristigla su ukupno 74 rada.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Sekretar "Prosvjete" Marko Milovanović rekao je Srni da je za knjiženu nagradu za kratku priču, odnosno prozu, koja nosi naziv "Zvonimir Šubić" stiglo 27 priča.

Za pjesničku nagradu "Luka Milovanov Georgijević" prispjeli su radovi 38 poeta, a za novinarsku nagradu "Boško Milovanović" prijavljeno je šest tekstova različitih žanrova.

Za literarnu nagradu "Živan Јivanović" konkurisalo je svega pet učenika.

Milovanović je istakao da članovi stručnog žirija trenutno čitaju radove da bi obavili selekciju i zatim izabrali najbolje koji će biti nagrađeni.

Svi radovi su dostavljani pod šifrom u skladu sa pravilima konkursa.

Prema Milovanovićevim riječima, književni i novinarski radovi na konkurs su stigli od autora iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, odnosno od autora koji pišu srpskim jezikom i na ćiriličkom pismu.

Zbog složene epidemiloške situacije neizvjesno je da li će biti održana manifestacija "Stopama Luke Milovanova Georgijevića" na kojoj je trebalo da budu proglašeni povjednici i uručene nagrade autorima, te priređen kulturni program.

Pobjednici konkursa će, ipak, biti proglašeni, a nagrade će im biti uručene poštom, lično ili na treći način.

Prosvjetno-kulturnim zborom "Stopama Luke Milovanova Georgijevića", nizom kulturnih i naučnih događaja odaje se omaž liku i djelu Luke Georgijevića /1784-1828/, filologa i književnika, rođenog u Osatu kod Srebrenice, koji je tokom kratkog života kao jedan od najvećih intelektualaca svoga doba iza sebe ostavio osnove savremenog srpskog pisma i pravopisa, koje je Vuk Stefanović Karadžić misionarski usavršio i objavio.

Lukinim književnim tragom hodio je danas zaboravljeni Srebreničanin, pripovjedač i romanopisac Zvonimir Šubić /1902-1956/, koji stvarajući u kočićevsko-ćorovićevskom duhu spada u znamenite bosanskohercegovačke književnike između dva svjetska rata.

Istim stopama su nastavili i istaknuti srebrenički profesori, novinari i kulturni radnici Živan Јovanović /1921-1991/ i Boško Milovanović /1951-1996/ koji su svoj život posvetili osnivanju, razvoju i osavremenjavanju obrazovne, kulturne i informativne djelatnosti ovog dijela Podrinja.

Po Georgijeviću, Šubiću, Milovanoviću i Јovanoviću utvrđene su i nagrade, koje se dodjeljuju u okviru ove manifestacije i književno-novinarskog konkursa.

Te iste stope su bogato nasljeđe stvaralaštva i pisane riječi za nove generacije na hodočasnom putu za kulturu, prosvjetu i duhovnost koje njeguje SPKD "Peosvjeta" iz ovog mjesta, ne dozvoljavajući da budu zaboravljeni kulturni stvaraoci i pregaoci iz ovog mjesta sa izuzetno bogatom istorijsko-kulturnom tradicijom.

U okviru ove manifestacije i ove godine "Prosvjeta" će dodijeliti stipendiju najboljem studentu iz ove opštine.