latinica  ћирилица
27/10/2020 |  09:34 ⇒ 09:34 | Autor: SRNA

Lavrov o Hrvatskoj: Nametanje sankcija - prepreka za jačanje veza

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov ocijenio je da je dijalog Rusije i Hrvatske redovan i napredan, ali da ozbiljnu prepreku na putu daljeg jačanja veza dvije zemlje i dalje predstavljaju sankcije koje, prema direktnom nalogu Vašingtona, nameću Brisel i brojne rusofobne zemlje u EU.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Alekseй Filippov) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Alekseй Filippov)

- U posljednje vrijeme takva antiruska linija postala je puno aktivnija. Želio bih da se nadam da će naše evropske kolege imati dovoljno mudrosti, dalekovidosti ili, jednostavno, zdravog razuma da se naš dijalog sa EU i njenim članicama potpuno obnovi na načelima dobrosusjedskih odnosa, poštenja, predvidivosti i otvorenosti - rekao je Lavrov za hrvatski Večernji list.

Na pitanje kako Rusija gleda na terminal za tečni prirodni gas na hrvatskom ostrvu Krk koji sufinansira EU, a na kojem godinama insistiraju SAD, Lavrov je rekao da je to strogo unutrašnja stvar Hrvatske i da svako ima pravo na vlastitu računicu.

- Ako hrvatske kolege vjeruju da je za ekonomiju zemlje bolje kupovati tečni, a ne jeftiniji gas iz cjevovoda, molim lijepo - dodao je Lavrov.

On je napomenuo da je Rusija već decenijama pouzdan i pošten partner u pogledu snabdijevanja energijom i da je to Zagrebu dobro poznato, kao i činjenica da ugovori o gasu s Ruskom Federacijom nemaju političku pozadinu, već isključivo komercijalnu.

- Naravno, i mi čujemo priče o notornoj "zavisnosti" Hrvatske i drugih evropskih država o ruskom gasu, ali u njima ne nalazimo ništa osim želje za širenjem neosnovanih sumnji. Nikome ništa ne namećemo, a sve zaključene ugovore izvršavamo sa punom odgovornošću - istakao je Lavrov.

Na pitanje u kojem se dijelu preklapaju interesi Rusije i Hrvatske u međunarodnim pitanjima i u Јugoistočnoj Evropi, na primjer u BiH, odnosno gdje je moguće zajedničko djelovanje, Lavrov je ocijenio da se ti interesi podudaraju na principijelnom nivou i da je uvjeren da su obje zemlje zainteresovane za jačanje međunarodnog mira, bezbjednosti i stabilnosti, za održivi razvoj, te političko i diplomatsko rješenje brojnih kriza i sukoba.

- Regija Јugoistočne Evrope ostaje prirodno, istorijsko okruženje za rusko-hrvatsku saradnju, gdje bi zajednički napori trebali podržati procese koji podrazumijevaju produbljivanje međusobnog razumijevanja između regionalnih učesnika i izgradnju sistema istinskog pomirenja među nacijama, pomirenja zasnovanog na zdravom razumu i postojećim međunarodnim sporazumima - naveo je on.

Lavrov je naglasio da jedna od tema sa partnerima iz BiH ostaje problematika Dejtonskog mirovnog sporazuma, napominjući da se 14. decembra navršava 25 godina od njegovog potpisivanja.

- Mislim da su naši pristupi u skladu sa stavom Hrvatske, koja je potpisala mirovni sporazum i, samim tim, ima svoj dio odgovornosti za njegovo sprovođenje, ali koja je kao vjerovatno malo ko zainteresovana za realizaciju osnovnih postulata Dejtonskog sporazuma. Rusija je u tom smislu spremna da pruži svaku vrstu podrške - istakao je Lavrov.

Lavrov je dodao da je Rusija uvjerena da Dejtonski sporazum zadržava svoju aktuelnost.

- Njegova osnovna načela suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti BiH, ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima omogućavaju održavanje mira, stabilnosti i sigurnosti, te razvoj - rekao je Lavrov.

Komentarišući razne optužbe na račun Rusije, Lavrov je naglasio da je Zapadu već prešlo u naviku da sa Moskvom razgovara sa pozicije pretpostavke ruske krivice za sve.

- Antiruske ispade naših zapadnih kolega koje su, srozavši se do banalnog bezobrazluka, potpuno zaboravile šta je diplomatija, ne ostavljamo bez odgovarajuće reakcije. SAD i EU dobro su upoznate o našim uzvratnim koracima - rekao je Lavrov.