latinica  ћирилица
27/10/2020 |  10:06 ⇒ 10:08 | Autor: RTRS

Premijera predstave "Derviš i smrt" u NPRS

U Narodnom pozorištu Republike Srpske biće održana premijera predstave "Derviš i smrt", autora Meše Selimovića, u režiji i dramatizaciji Dejana Projkovskog.
"Derviš i smrt" (Foto: NPRS) -
"Derviš i smrt" (Foto: NPRS)

Premijera će biti održana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u petak u 20.00 časova. Prva repriza je na repertoaru u subotu 31. oktobra, druga u ponedjeljak 2. novembra, a treća u utorak 3. novembra.

Uloge tumače Zlatan Vidović, Rade Kostić, Željko Erkić, Duško Mazalica, Anja Ilić, Ljubiša Savanović, Danilo Kerkez, Đorđe Marković...

Projkovski kaže da roman "Derviš i smrt" i autor Meša Selimović pokazuju smisao postojanja naše civilizacije, uz Dostojevskog, Šekspira, Baha, Mocarta, Mikelanđela...

- Ako Englezi igaju Šekspira u originalu i mi možemo da igramo Selimovića u originalu, što je zaista velika stvar, čast i odgovornost - kaže Projkovski.

Dodaje da je dramatizacija, koju je radio u Narodnom pozorištu Republike Srpske, od svih drugih dramatizacija koje je čitao, najbliža romanu i najbolje može da se vidi dramaturška linija Selimovića.

- Zahtjevno je izvući sve što se može u tih dva i po sata na sceni. Tačnije, imamo zadatak da prenesemo roman na scenu i da stvorimo svoju scensku estetiku. Sve drugo je besmisleno. "Derviš i smrt" je jedno od umjetničkih djela kojima ova civilizacija treba da se ponosi - ističe Projkovski.