latinica  ћирилица
27/10/2020 |  11:34 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Šeranić u Foči: Pooštriti određene mjere (VIDEO)

U Univerzitetskoj bolnici Foča, nakon rekonstrukcije i opremanja poliklinike, ubrzo bi trebalo da bude završen angiološki blok i operaciona sala za dnevnu hirurgiju sa intnezivnom njegom.
Šeranić u Foči (foto:Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske) - Foto: SRNA
Šeranić u Foči (foto:Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske)Foto: SRNA

U okviru projekta "Modernizacija bolnice", vrijednog više od 16 miliona maraka, koji finansira Vlada Srpske, do kraja sljedeće godine trebalo bi da budu opremljeni paviljoni i centralna zgrada s većim brojem odjeljenja.

Radovi se privode kraju, prostor je prilagođen za opremanje – prve angiološke sale u ovom dijelu Srpske.

U Univerzitetskoj bolnici ocjenjuju da će sala biti poligon za brojne terapijske i dijagnostičke procedure za pacijente iz Gornjeg Podrinja i Istočne Hercegovine.

U toku je obuka kadra koji će raditi na savremenoj opremi.

 

Očekivanja su da će uspješno dati odgovore na otkrivanje i liječenje srčanih bolesti, među kojima je i srčani udar.

- Mi očekujemo da će izvođač ispuniti svoje obaveze koje se tiču završetka opremanja i isporuke opreme koja bi trebalo da se desi do polovine narednog mjeseca i svakako da nastavimo s još bržom dinamikom što se tiče završetka paviljona - izjavio je direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić.

Širenje virusa korona, zahtijeva i dodatno opremanje Laboratorije za virusologiju. Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite poručuju – podrška neće izostati.

- Ono što smo takođe dogovorili je da nabavimo jedan automatski ekstraktor, nešto što je važno za PCR aparat, čime će se ubrzati rad same mikrobiloške laboratorije - rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Uskoro se očekuje završetak uređenja i proširenja dionice puta od Univerzitetske bolnice prema Medicinskom fakultetu koje sa 460.000 maraka finansira opština Foča.