latinica  ћирилица
27/10/2020 |  11:39 ⇒ 12:08 | Autor: RTRS

Mehdin Јakubović uputio zahtjev za ispravku neistinitog izražavanja

Mehdin Јakubović, pripadnik Oružanih snaga BiH, uputio je "zahtjev za ispravku neistinitog izražavanja", zbog teksta portala banjaluka.net pod nazivom "Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina", koji je objavila SRNA, a naš portal preuzeo.
Pisanje - Foto: ilustracija
PisanjeFoto: ilustracija

Zahtjev, koji je u ime Јakubovića uputila advokatska kancelarija, prenosimo u cijelosti:

ЈP Radio-televizija Republike Srpske Banja Luka, dana 25.9.2020. godine objavila je članak sa naslovom: "Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina". U tom tekstu doslovno stoji: "U dokumentaciji bezbjedonosnih službi je navedeno da je "glavni organizator još nerasvijetljenog pokušaja atentata na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Srbije 11. jula 2015. godine u Potočarima kod Srebrenice bio izvjesni Mehdin Јakubović iz Srebrenice, oficir Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH. "Obavještajna saznanja pokazuju da je Јakubović nekoliko dana prije pokušaja atentata na Vučića odabrao grupu sebi odanih vehabija te ih pripremao i obučavao za napad na Vučića. Inače, ta Јakubovićeva grupa krenula je da linčuje Vučića u Potočarima tek kada je on glasno uzviknuo "Tekbir", čime im je dao znak da krenu u pokušaj ubistva. Sam Јakubović je poznat po tome da u BiH, ali i po inostranstvu okuplja i organizuje muslimane te im drži predavanja sa ciljem daljeg širenja radikalnog islama, navedeno je u dokumentima obavještajnih službi".

Taj članak sadrži niz neistinitih navoda, spekulacija, insinuacija kojima se Mehdin Јakubović pravi ozbiljan terorista, šta-više, vođa nekakve imaginarne terorističke grupe, pri čemu je objavljeno njegovo puno ime i prezime, te radno mjesto. Objavljivanjem takvog članka ne samo da se vrijeđa lični i profesionalni ugled i autoritet Mehdina Јakubovića, već je tim, nimalo bezazlenim neistinama, ozbiljno ugrožena njegova i sigurnost njegove porodice.

Јedini navod u cijelom tekstu koji je istinit jeste da je Mehdin Јakubović pripadnik Oružanih snaga BiH. Sama činjenica da je Јakubović profesionalno vojno lice dovoljna je da se izvede zaključak u kojoj mjeri su fiktivni navodi o povezanosti Јakubovića s događajem iz tog članka. Naime, da bi uopšte bio postavljen na dužnost koju obavlja, a obzirom da svojim radnim zadacima i poslovima štiti sigurnost i interese BiH, raspolaže tajnim podacima itd. Јakubović je morao proći sigurnosne provjere od strane nadležnih sigurnosnih organa. Dakako, da su postojale bilo kakve sumnje sigurnosne smetnje, jasno je da tu dužnost ne bi mogao obavljati.

Osim činjenice da na strani Јakubovića ne postoje nikakve sigurnosne smetnje, ističemo i to da je Јakubović za svoj rad u Oružanim snagama, iskazani stepen odgovornosti, predanost i profesionalnost od strane nadređenih redovno ocjenjivan najvećim ocjenama. Uz to, Јakuboviću su za njegov rad, zalaganje i doprinos dodijeljena brojna priznanja i pohvale.

Suprotno onome u kakvom svjetlu se nastoji prikazati, Mehdin Јakubović je uzoran građanin, koji uživa visok ugled u Oružanim snagama BiH, ali i široj društvenoj zajednici. Stoga, suvišno je obrazlagati da Јakubović nije ni na koji način povezan sa ,"Napadom na Vučića u Potočarima", da nema apsolutno nikakvih dodira sa bilo kakvim radikalistima, niti ičim drugim sa time se povezuje člankom koji ste objavili.

Shodno svemu navedenom, ovim putem tražimo da bez odlaganja izvršite ispravku neistinitog izražavanja, objavite je na predmetnom portalu sa istim značajem te zadržite jednak vrenmenski period kao i osporeni članak.

Rado ćemo Vam dati na uvid brojne materijalne dokaze kojima su potkrijepljeni svi gore iznijeti navodi, dakako ro dobijanju odobrenja Ministarstva odbrane BiH.