latinica  ћирилица
27/10/2020 |  13:25 ⇒ 13:49 | Autor: SRNA

U Srpskoj uspješno sprovedena reforma u oblasti mentalnog zdravlja

Reforma u oblasti mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj uspješno je sprovedena, čemu je doprinio i novi Zakon o mentalnom zdravlju, rekla je danas na Јahorini načelnik Odjeljenja za porodičnu i dječiju zaštitu pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske Branka Sladojević.
Јahorina -Projekat mentalnog zdravlja u BiH - Foto: SRNA
Јahorina -Projekat mentalnog zdravlja u BiHFoto: SRNA

Sladojevićeva je na Јahorini, gdje su predstavljeni rezultati u oblasti reforme mentalnog zdravlja u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH, čiji je cilj unapređenje kapaciteta u centrima za zaštitu mentalnog zdravlja, socijalnoj zaštiti, te saradnja lokalne zajednice u procesu ozdravljenja mentalno oboljelih, naglasila da je u Srpskoj znatno poboljšana saradnja uvođenjem novog Zakona o mentalnom zdravlju.

- Cilj je unapređenje kvaliteta života korisnika centara za mentalno zdravlje iz domena zdravstvene zaštite, domena terapija i socijalizacije u sredini - pojasnila je Sladojevićeva.

Ona je navela da je novim Zakonom o mentalnom zdravlju, koji je stupio na snagu ove godine, data tačna instrukcija uključenja centara za socijalni rad, porodice i ostalih institucija, te instrukcije od modela otpusta iz bolnice mentalno oboljele osobe, do uključivanja u društvenu sredinu.

- Porodici treba edukacija kako da se nosi sa članom porodice koji ima mentalne probleme, a bitna je i saradnja pacijenta u smislu da učestvuje u planu svog otpusta, te kreiranju individualnog izlaska i socijalizacije - rekla je Sladojevićeva.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Vladimir Makarić rekao je da je Projekat mentalnog zdravlja veoma značajan zbog toga što se njime uvezuje socijalna i zdravstvena zaštita u smislu podrške licima sa poteškoćama u mentalnom zdravlju.

- Bitan je za poboljšanje funkcionisanja centara za socijalni rad na lokalnom nivou. Ovim projektom je definisano da se zna ko koju ulogu ima - pojasnio je Makarić.

Direktor Asocijacije "Iks ipsilon" Emina Osmanagić rekla je da je u BiH gotovo u potpunosti sprovedena reforma u oblasti mentalnog zdravlja jer osobe sa mentalnim poremećajima usluge sve više dobijaju u lokalnim zajednicama.

Ona je rekla da su centri za mentalno zdravlje u Srpskoj maksimalno odgovorili na zaštitu mentalnog zdravlja građana u vrijeme prisustva kovida 19.

- Niko od njih nije hospitalizovan. Danas smo ovdje organizovali konstruktivan dijalog s ciljem unapređenja usluga mentalnog zdravlja, a ovo je dobra prilika za pokretanje novih inicijativa - rekla je Osmanagićeva.

Projekat unapređenja mentalnog zdravlja 12 godina sprovodi Asocijacije "Iks ipsilon" u saradnji sa entitetskim ministarstvima zdravlja i socijalne zaštite u BiH, a finansira ga Ambasada Švajcarske u BiH.