latinica  ћирилица
27/10/2020 |  14:22 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

RITE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje prešlo na upravljanje preduzeću (VIDEO)

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova termoelektrane Ugljevik je, nakon izgradnje i uspješno završenog probnog rada, predato na upravljanje preduzeću od strane izvođača radova, japanskog konzorcijuma Micubiši.
RiTE Ugljevik - Foto: SRNA
RiTE UgljevikFoto: SRNA

Investicija vrijedna 85 miliona evra najveći je ekološki projekat u regionu.

Zahvaljujući postrojenju za odsumporavanje, ugljevička tremoelektrana smanjila je nivo zagađenja znatno ispod propisanih evropskih standarda.

Za najvećeg proizvođača električne energije u Republici Srpskoj u sistemu Elektroprivrede, RiTE Ugljevik, još jedan veliki uspjeh.

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova je nakon probnog rada pokazalo izuzetne rezultate- emisija SO2 i čvrstih čestica je, skoro zanemariva.

- To omogućava rad RITE u narednih 20 godina i ovom investicijom se otvaraju i nove mogućnosti, prije svega, razvoja nekih novih privrednih grana i izgradnje fabrika. Emisija sumpor dioksida sada je 150 kilograma, ranije je bila 18 tona, što govori da je RITE "Ugljevik" sigurno ekološki najprisupačnija u regionu - istakao je vršilac dužnosti direktora RITE Ugljevik Čedomir Stojanović Stojanović.

Stojanović je izjavio da očekuju da će za 10 odsto biti prebačen plan proizvodnje u ovoj godini koju će, uprkos specifičnim uslovima i pandemiji virusa korona, završiti pozitivno

- Imali smo viziju šta znači projekat odsumporavanja za egzistenciju RITE "Ugljevik" i potpisali taj ugovor, što je, naravno, prepoznala i Vlada Republike Srpske, kao i "Elektroprivreda Srpske" i ušli smo u taj projekat"- izjavio je izvršni direktor preduzeća za proizvodnju električne energije Milutin Tasovac.

Paralelno sa izgradnjom ovog postrojenja rekonstruisani su elektrofilti, što je preduslov za njegov uspješan rad,p odsjetili su u upravi ovog preduzeća.

Јapanski konzorcijum Micubiši Hitači pauer sistem u saradnji sa domaćim inženjerima realizovao je projekat koji se može svrstati među najbolje urađene sisteme za upravljanje kvalitetom vazduha.

- Možete biti sigurni da je naša dokazana, najmodernija tehnologija odsumporavanja, primjenjena na ovom postrojenju u Ugljeviku - poručio je projekt menadžer ispred kompanije "Micubiši pauver" Takuro Ueda.

Ueda je izrazio zadovoljstvo što je projekat uspješno završen.

- RITE "Ugljevik" je dobar primjer profesionalnog ponašanja i ispunjavanja ugovornih obaveza sa vodećim autoritetima u Evropskoj zajednici i taj primjer treba slijediti - zaključio je projekt menadžer za izgradnju postrojenja ispred RITE "Ugljevik" Zlatko Malović.

Vazduh u Ugljeviku je čist, ali se na tome priča ne završava jer postrojenje daje i druge mogućnosti održivog razvoja

Ovaj vrijedni projekat, značajan za opstanak i dalji rad termoelektrane Ugljevik, koštao je oko 85 miliona evra i uskladio je rad ugljevičke termoelektrane sa najstrožim ekološkim zahjevima evropske energetske zajednice.