latinica  ћирилица
27/10/2020 |  15:34 ⇒ 16:06 | Autor: SRNA

Lukač-Reljić: Saradnja MUP-a i Kozarske Dubice na visokom nivou

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da je saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ i opštine Kozarska Dubica po pitanju održavanja bezbjednosti na veoma visokom nivou.
Dragan Lukač sa Radenkom Reljićem i saradnicima - Foto: SRNA
Dragan Lukač sa Radenkom Reljićem i saradnicimaFoto: SRNA

 - Kozarska Dubica se susreće sa dijelom prelazaka nelegalnih migranata preko njene teritorije, tako da je ovdje neophodno prisustvo policije, ponekad i u većem obimu, da bi se održala bezbjednost - rekao je Lukač novinarima nakon sastanka sa načelnikom opštine Radenkom Reljićem i njegovim saradnicima.

Lukač je istakao da je riječ o pograničnom području prema Hrvatskoj, prema rijekama Savi i Uni, gdje migranti pokušavaju da pređu granicu koristeći različita sredstva.

- Nije bilo kampova koji bi mogli ovdje da naprave problem i zadržavanje migranata u većem obimu, ali građani reaguju i obavijeste policiju tamo gdje se pojave veće grupe. Policija se brzo pojavi i stavi to pod kontrolu - rekao je Lukač.

Podsjetio na nedavni incident kod Kozarske Dubice kada je došlo do međusobne tuče migranata, koja je rezultirala sa nekoliko povrijeđenih lica.

- To je veoma brzo zaustavljeno i stavljeno pod kontrolu. Sve ostalo su uglavnom tranziti, koji nisu ugrozili naše građane - rekao je Lukač.

Naveo je da će se nastaviti dalja saradnja MUP-a, policije i opštine Kozarska Dubica u interesu bezbjednosti građana.

- Imamo ovdje uspostavljen sistem video nadzora, koji funkcioniše, a danas smo dogovorili da ćemo, najvjerovatnije, već u sljedećoj godini, taj sistem unaprijediti sa novim kamerama u cilju držanja pod kontrolom situacije na čitavom području ove opštine i u cilju bezbjednosti svih naših građana - najavio je Lukač.

Lukač je novinarima potvrdio da je obišao i Policijsku stanicu u Kozarskoj Dubici.

- Ova stanica dobro funkcioniše. Smanjen je broj krivičnih djela, prekršaja i opšteg kriminaliteta na području ove stanice. Rasvijetljenost je na visokom nivou od preko 90 odsto, tako da možemo da budemo zadovoljni sa radom policije. Siguran sam da su građani takođe zadovoljni - rekao je Lukač.

Reljić je zahvalio Lukaču za posjetu i naglasio da je zadovoljan bebjednosnim stanjem na području opštine.

- Imali smo nekoliko tema, a to je prije svega migrantska ruta koja prolazi kroz Kozarsku Dubicu i problemi koje rješava naša Policijska stanica zajedno sa Policijskom upravom Prijedor. Saradnja opštinske vlasti i policijskih struktura do sada je bila na zavidnom nivou - rekao je Reljić.

On je naglasio da će lokalna zajednica i ubuduće pružati logističku pomoć policiji, koja je temelj bezbjednosti Republike Srpske.

- Dogovorili smo da dogodine usavršimo postojeći sistem video nadzora na ulazima u grad, a razgovarali smo i o finansijskim problemima jer je ministar Lukač član Vlade Republike Srpske i zna problem koje ima opština Kozarska Dubica - rekao je Reljić.

Pohvalio je način rada i komunikaciju sa Lukačem i istakao da je to dobar primjer i za druge ministre kada je u pitanju stupanje u kontakt lokalne zajednice sa nekim od članova Vlade.