latinica  ћирилица
27/10/2020 |  15:43 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Cvijanović: Podrška privrednim subjektima sa jasnim planovima (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u Derventi je razgovarala s rukovodstvom opštine.
Cvijanović u fabrici u Derventi - Foto: RTRS
Cvijanović u fabrici u DerventiFoto: RTRS

Cvijanović je posjetila novi park "9. januar" i firmu "Metalac MBM".

Predsjednica Srpske je istakla da je Derventa primjer uspješne lokalne zajednice na koju mogu da se ugledaju gradovi i opštine u Srpskoj.

Cvijanović je poručila da će ova opština i ubuduće imati podršku republičkih vlasti.

Derventa je od u ratu razrušene opštine danas lokalna zajednica za primjer, poručila je predsjednica Srpske.

Cvijanović je obišla novoizgrađeni park 9. januar za koji je Vlada izdvojila 350.000 maraka, a opština Derventa 130.000.

U toku je i izgradnja ulice 9. januar u vrijednosti 180.000 maraka.

- Ovaj park konturama podsjeća na Republiku Srpsku i još nije gotov. U parku će biti izgrađen jedan veliki jarbol sa zastavom Republike Srpske i još 64 jarbola koji će simbolizovati sve opštine u Srpskoj - izjavio je načelnik Dervente Milorad Simić.

Cvijanović je istakla da je ovo danas uspješno mjesto za život.

- Јasno je zaista da smo zajedno, republičke i lokalne vlasti, od jednog mjesta koje je bilo potpuno devastirano za život i bilo kakvu perspektivu u budućnosti, napravili uspješno mjesto za život. Očekujem da će se ono razvijati i dalje - poručila je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je obišla i preduzeće "Metalac MBM" koje je od 1997. godine od male zanatske radnje sa dva radnika preraslo u uspješno privredno društvo koje izvozi oko 97 odsto proizvodnog programa - metalne konstrukcije za građevinarstvo i transport. Zapošljava oko 60 radnika.

- Od 1999. godine do danas u zemlje EU izvezen je 1.941 šleper robe ili 95 do 97 odsto naše proizvodnje. Zapošljavamo 60 radnika. Problem sa koronom imali smo do maja, gdje smo imali veliki pad proizvodnje, ali od početka juna proizvodnja se oporavlja i sada skoro da smo se vratili na nivo proizvodnje od prošle godine - izjavio je vlasnik preduzeća "Metalac MBM" Derventa Slobodan Golub.

Predsjednica Srpske je istakla da je ovo preduzeće uspjelo da prevaziđe izazove tokom pandemije.

- Ovo je uspješno preduzeće. Kao i svi drugi tokom ove pandemije imali su velike izazove, ali su uspjeli da ih prevaziđu. Raduje me da je u pitanju organizovana proizvodnja sa dugom tradicijom i dobrim proizvodom koji je prepoznat na svjetskom tržištu - rekla je Cvijanović.

Zaposleni ističu da su zadovoljni uslovima rada i odnosom poslodavca, ali i platom koja je posljednji mjesec u bruto iznosu bila čak 1.975 maraka.

Tokom posjete, predsjednica Cvijanović istakla je da se Derventa posebno izdvaja po uspješnom poslovnom ambijentu i brojnim preduzećima koja izvoze za strano tržište.