latinica  ћирилица
27/10/2020 |  18:00 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Lukač: MUP Srpske kontroliše migrantsku krizu (FOTO/VIDEO)

Bezbjednost u Prijedoru je na zadovoljavajućem nivou, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač tokom posjete Policijskoj upravi Prijedor.
Dragan Lukač u Prijedoru - Foto: SRNA
Dragan Lukač u PrijedoruFoto: SRNA

Iako je bilo određenih prekršaja i krivičnih djela od strane migranata, njihov prolazak preko ovog područja je pod kontrolom.

Lukač je posjetio je i opštine Novi Grad i Kozarska Dubica.

Migrantska kriza u jednom trenutku bila je izražena na području Krupe na Uni i Novog Grada u blizini međuentitetskog razgraničenja. Na kontrolisanoj međuentitetskoj liniji više to nije slučaj, istakao je Lukač.

- Kao i u Novom Gradu, tako i u čitavoj Republici Srpskoj policija je prisutna i reaguje na pojavu migranata na bilo kom mjestu , da ih na taj način stavimo pod kontrolu i da ih propratimo kroz teritoriju Srpske - istakao je Lukač.

Dragan Lukač u Novom Gradu (foto: SRNA)

- Angažmanom PU Prijedor i MUP-a Republike Srpske na tom području u potpunosti je ostvaren posao policije. Građani se osjećaju bezbjedno, pratimo stanje u narednom periodu - rekao je načelnik PU Prijedora Sretoja Vujanović.

Dolaskom hladnijih dana primjetan je i manji priliv migranata.

- U posljednje vrijeme nemamo eskalaciju kao što je to bilo prije mjesec i po dana, tako da možemo reći da je stanje bezbjednosti na opštini Novog Grada jako dobro - izjavio je načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

Prisustvo policije značajno je i u pograničnoj opštini Kozarska Dubica, gdje je nedavno izbio incident među samim migrantima, ali je nakon brze reakcije policije situacija stavljena pod kontrolu.

Saradnja opštine i MUP-a biće nastavljena. Tema današnjeg sastanka bili su i video nadzori.

- Dogovorili smo da dogodine usavršimo postojeći sistem video nadzora na ulazima u grad, a razgovarali smo i o finansijskim problemima jer je ministar Lukač član Vlade Republike Srpske i zna problem koje ima opština Kozarska Dubica - rekao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

Dragan Lukač sa Radenkom Reljićem i saradnicima (foto: SRNA)

Reljić je zahvalio Lukaču za posjetu i naglasio da je zadovoljan bebjednosnim stanjem na području opštine.

- Imamo ovdje uspostavljen sistem video nadzora, koji funkcioniše. Danas smo dogovorili da ćemo, najvjerovatnije, već u sljedećoj godini, taj sistem unaprijediti sa novim kamerama u cilju držanja pod kontrolom situacije na čitavom području ove opštine i u cilju bezbjednosti svih naših građana - najavio je Lukač.

Već ranije je potpisan sporazum MUP-a Srpske i opštine o sprovođenju video nadzora koji su u funkciji u Novom Gradu.

Biće instalirane i nove kamere za video nadzor, za kontrolu bitnijih raskrsnica, puteva i objekata po principu "pametnih gradova".