latinica  ћирилица
27/10/2020 |  18:20 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Pola vijeka od zemljotresa koji je zauvijek promijenio Banjaluku (FOTO/VIDEO)

Prošla je 51 godina od dana koji je zauvijek izmijenio lice Banjaluke.
Zemljotres u Banjaluci (foto: arhiva) -
Zemljotres u Banjaluci (foto: arhiva)

Na današnji dan, 27. oktobra 1969. godine grad je zatresao zemljotres jačine 6,6 stepeni Rihtera.

Bio je to treći u dva dana, odnio je 15 života i pričinio ogromnu štetu na oko 90.000 objekata.

27. oktobar 1969. godine, 9.11 časova – prošla je 51 godina, ali oni koji su živjeli u Banjaluci, tog trenutka sjećaju se i danas.

Zemljotres u Banjaluci 1969. godine (Foto: historija.ba)

Iako je najveću štetu tada pričinio tek treći zemljotres, nije ga bilo moguće predvidjeti. To nije moguće ni danas.

Moguće je pratiti seizmičku aktivnost, prilagoditi objekte koji se grade u trusnom području i obnavljati pravila koja se tiču gradnje.

- Prilikom gradnje da se poštuju svi propisi o aseizmičkoj gradnji jer u tom slučaju i kad se dešava zemljotres koji može da napravi velike štete, napravi ih uglavnom na gradnji, koja je građena prije donošenja tih propisa. To su uglavnom starije zgrade, kao što ste vidjeli u Zarebu nedavno, to se upravo desilo - izjavila je načelnica Odjeljenja za opservatorijsku seizmologiju, Hidrometeorološki zavod Republike Srpske Snježana Cvijić Amulić.

Nakon zemoljotresa 1969. nikla je potpuno nova Banjaluka, a propisi koji se tiču standarda gradnje pisani su ponovo. Postoje i danas, ali koliko se poštuju?

- Od rata na ovamo došlo je do narušavanja standarda. Јa bih želio podsjetiti one koji grade da bi se valjalo vratiti standardima koji su važili do devedesetih jer ovo i dalje jeste područje na kojem mogu da se dese zemljotresi velike snage - upozorio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Zemljotres u Banjaluci (foto: arhiva)

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić napomenula je da postoje standardi o gradnji.

- Postoje standardi, kako se grade objekti, kakav objekat mora da bude sagrađen, kakva projektna dokumentacija, da bi se izbjegle one posljedice koje je Banjaluka 1969. godine, i mnogi drugi gradovi u regionu, doživjeli - istakla je Golićeva.

Može li, kada i kojim intenzitetom Banjaluku da zadesi novi zemljotres, ne može se prognozirati.

Banjaluka je, uz Petrinju i Dubrovnik, jedna od tri seizmički aktivna područja na Zapadnom Balkanu i to bi trebalo imati na umu prilikom projektovanja objekata.

Јer, kada se tlo zatrese, najveći neprijatelj nije zemljotres, već nebezbjedna gradnja.