latinica  ћирилица
27/10/2020 |  19:48 | Autor: SRNA

Tanasković: Pružiti odlučan otpor članstvu Prištine u Unesku

Bivši ambasador Srbije u Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu Darko Tanasković ocijenio je da je nadavno održani festival "Mirdita" u Beogradu politički, a ne kulturni projekat jer se zalaže da se kulturno nasljeđe na Kosmetu predstavi kao "kosovska kulturna baština" i naglasio da se upravo zato mora pružiti odlučan otpor članstvu Prištine u Unesku.
Darko Tanasković (foto: sveosrpskoj.com) -
Darko Tanasković (foto: sveosrpskoj.com)

On je pojasnio da se taj projekat oslanja na stav da kulturna dobra na teritoriji jedne države u administrativnom smislu pripadaju nadležnosti te države.

- Na tom principu je zasnovana i sistematizacija svetskog kulturnog nasljeđa u Unesku, tako da bi, kad bi takozvano Kosovo postalo član ove organizacije, sveukupna kulturna baština na njegovoj teritoriji bila sistemski vođena kao da u državnom smislu pripada samoproglašenom Kosovu. Zato je Prištini toliko i stalo da "osvoji" Unesko i zato se tome mora pružati odlučan otpor - rekao je Tanasković za "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, slatkorječivost albanskih učesnika na kulturnom festivalu "Mirdita" o tome da tamo "postoji kolektivna svijest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika" su obične prazne fraze i floskule koje nemaju veze sa dominantnom atmosferom i stanjem duha u albanskoj zajednici na samoproglašenom Kosovu.

- Za lažnost tih floskula koje nekima u Beogradu, ali i mnogima u svijetu, predstavljaju muziku za uši, svakodnevno ima potvrda u manifestovanju netrpeljivosti prema objektima srpske pravoslavne baštine, kao nepomerljivim belezima i simbolima viševjekovnog srpskog prisustva na Kosmetu - upozorio je on.

Tanasković je naglasio da se mora tačno znati šta je objektivno čije, a ono što je objektivno ugroženo mora se djelotvorno čuvati ustanovljavanjem novih, specijalnih modela zaštite, uz međunarodne garancije, o čemu bi se moralo razgovarati i u Briselu, ukoliko je tamo uopšte moguće o bilo čemu konkretnom i ozbiljnom razgovarati.

- Posljednje izjave gospodina Miroslava Lajčaka i brutalna otvorenost nekih eemačkih diplomata ne ostavljaju mnogo prostora za optimizam - zaključio je Tanasković.