latinica  ћирилица
27/10/2020 |  21:59 ⇒ 22:00 | Autor: Agencije

Dačić: Čekam Evropski parlament za dijalog vlasti i opozicije

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da čeka da predstavnici Evropskog parlamenta kontaktiraju s njim povodom najavljivanog dijaloga vlasti i opozicije.
Ivica Dačić (Foto: www.srbija.gov.rs) -
Ivica Dačić (Foto: www.srbija.gov.rs)

Dačić je rekao da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o ulozi parlamenta u političkom životu i da mu je Vučić rekao da će novi saziv Skupštine imati značajnu ulogu u budućem dijalogu koji se neće voditi samo sa strankama koje su ušle u parlament, već i sa strankama opozicije koje su bojkotovale prošle izbore.

On je dodao da još nije imao nikakve kontakte sa zvaničnicima EU na tu temu.

- Evropski parlament je saopštio da je Skupština ta koja je primarna za dijalog. Čekam da mi se obrate na tu temu. Dosad nisam imao kontakte povodom toga - rekao je Dačić za Radio-televizije Vojvodine.

Prema njegovim riječima, pojedini novinari su ga pitali da li je imao pozive iz Evropskog parlamenta u vezi sa dijalogom jer, prema njihovim saznanjima, Evropski parlament priprema pismo o tome, koje će uputiti predsjedniku Skupštine.

- Moram da sagledam šta je u pitanju - naveo je Dačić i dodao da do sada nije učestvovao u dijalogu vlasti i opozicije.

Na pitanje da li bi trebalo svi da učestvuju, Dačić je odgovorio "da bi trebalo, jer bez svih, dijalog nema efekta".

- Dijalog i ne treba da se vodi samo o političkim temama i nisu samo stranke nosioci, odnosno subjekti dijaloga. Potrebne su nam i razne druge teme, poput pitanja aktuelne pandemije. Ima mnogo društvenih grupa koje žele i treba da učestvuju - naglasio je Dačić.

Komentarišući izbor novih ministara, a posebno Nikole Selakovića na funkciju ministra spoljnih poslova, on je naveo da neće biti nikakvog zaokreta u spoljnoj politici, a naročito ne u politici prema Kosovu.

Dačić je podsjetio da je Selaković, kao član delegacije i ministar pravde, učestvovao u briselskom dijalogu i da je pokazao svoj patriotizam.

Što se tiče izjave šefa briselske diplomatije Žosepa Borelja da je sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o Kosovu potreban što prije, u narednim sedmicama i mjesecima, Dačić kaže "da to nije moguće, kako oni to zamišljaju".